Halpa ruoka on illuusio

Muhosen luomuruisleipä, Peltolan voi, Inarin siikaa graavattuna, Svarfvarsin luomutilliä ja kurkkuyrtin kukka. Kuva: Hugo Bes

Ruoan arvo on meille vakava asia

Me seisomme jokaisen tuotteemme takana. Takaamme, että myymälöissämme on tarjolla paras mahdollinen maku. Myymme mahdollisimman prosessoimatonta, puhdasta pientuottajaruokaa, jota on muutoin hyvin vaikea löytää. Lisäksi väitämme, että mahdollisimman halvan ruoan metsästys on rapauttamassa ymmärryksen siitä, mitä on laatu.

Meillä maksat ruoan hinnassa myös ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnista:

  • Etsimme vaivaa säästämättä parhaan mahdollisen maun, parhaan tuottajan, tuoreuden ja laadun, johon muut eivät kykene, tai edes vaivaudu. 
  • Olemme selkeä vaihtoehto elintarviketeollisuudelle ja kaupan keskusliikkeiden market-ajattelulle.
  • Ostamme suoraan tuottajilta, emme tukuista. Takaamme tuottajillemme reilun korvauksen hyvin tehdystä työstä. 
  • Mielestämme ajatus halvasta ruoasta on illuusio. Markettien kassalla maksamme ”halvan ruoan” jo toistamiseen. Ensimmäisen kerran ”halpa ruoka” on maksettu verorahoillamme erilaisina tukiaisjärjestelmiä. Ruoan kalleus on arvostuskysymys – suomalaiset käyttävät ruokaan 12,5 prosenttia käytettävissä olevista rahoistaan, joka on historiallisesti katsottuna vähiten ikinä. Ilmankos halvaksi ja laadultaan heikoksi koetun ruoan poisheittäminen on niin helppoa. 
  • Huolehdimme, että myymämme ruoka on tuotettu eettisesti ja luonnon monimuotoisuutta tukevilla, kestävillä tuotantotavoilla. Ruoan tuotantotavalla on väliä. Jos fossiilisiin polttoaineisiin (synteettiset lannoitteet, torjunta-aineet) perustuvan ns. tavanomaisen tuotantotavan aiheuttamat ympäristöongelmat sekä teollisesti tuotetun ruoan aiheuttamien elintasosairauksien hoitokustannukset laskettaisiin tuotteen hintaan, huomattaisiin, ettei halpaa ruokaa ole. 
  • Halpa ruoka edellyttää halpoja raaka-aineita ja tehokasta massatuotantoa. Raskaissa teollisissa prosesseissa syntyvän ruoan rakennetta ja säilyvyyden heikkenemistä on korjattava, ja makuhävikkiä sekä värikatoa on korvattava ulkoapäin erilaisilla lisäaineilla. E-koodit ovat halvan ruoan seuraus, ja edellytys.
  • Halpa ruoka edellyttää myös eläintuotannolta tehokkuutta ja suuria yksiköitä, joissa tuotanto-olosuhteet muistuttavat keskiaikaisia kaupunkeja, joissa taudit leviävät. Eläinten jatkuvat antibioottihoidot edesauttavat siten kehitystä, missä antibiootti ei enää tehoa bakteeriin. Tuotantotavan takia eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien eli zoonoosien määrä on kasvussa ja ne saavat yhä tappavampia muotoja (SARS, sika- ja lintuinfluenssa, yhteisö-MRSA jne.). Tiesitkö muuten, että ihmisten sairastamat nuhakuumeet ovat peräisin naudoista, ja influenssat siipikarjasta ja sioista? Miksei näiden aiheuttamia kustannuksia kuten työstäpoissaoloja ja lääkitystä ynnätä mukaan halvan ruoan hintaan, sillä tuotantotavalla on väliä. Siksi mekin ostimme osakkuuden iittiläiseen Benjamin Hyvinpidetyn Possun uuteen sikalaan, joka ei voinut saada EU-tukia, sillä sikala on tukiehtojen mukaan liian pieni! Pieni se on siksi, että vain siten sikojen hyvinvointi on taattu. Kuolema on sekä meille ihmisille että eläimille väistämätöntä, kärsimys ei.
  • Toisin kuin suuret kauppaketjut emme vaadi tuottajilta hyllytilasta erillistä markkinointimaksua, joka kuitenkin siirtyisi tuotteen hintaan. Emme myöskään vaadi rangaistusmaksuja toimitushäiriöistä emmekä vaadi myymättömien tuotteiden takaisinostoa. Riski on yksinomaan meidän.
  • Asiakaspalvelu ei ole meille pelkkä kuluerä, vaan osa konseptiamme – olemme läsnä Sinua varten, emme vain hyllyttämässä tuotteita. 
  • Ilman ruokaa meillä ihmisillä ei olisi mitään. Ruoan laatu määrittää hyvinvointimme tason.

Tämä ei ole rakettitiedettä. Me vain keskitymme siihen, mikä on oleellista. Paras maku, paras laatu ja arvot kohdallaan = ruoan arvo.