Hei, Eat&Joy Maatilatorilla on historia!

Eeris, Jari ja Aki. Kuva: Pasi Hytti

Suomalaisen lähiruoan pioneeri, keittiömestari Markus Maulavirta. Kuva: Sebastian Nurmi

Jari, Aki ja Eeris. Kuva: Pasi Hytti

Eat&Joy Maatilatorin perustajat Aki Arjola, Jari Etelälahti ja Eeropekka Rislakki ystävystyivät vuosituhannen vaihteessa kaupunkimediayhtiössä, joka perusti nopeassa tahdissa kaupunkilehdet, verkko- ja mobiilipalvelut seitsemään maahan ja 23 kaupunkiin. He päättivät kuitenkin tehdä kimpassa jotakin omaa. Näin syntyi ravintola-, majoitus- ja catering-alan ammattilehti Viisi Tähteä vuonna 2002.

Alusta lähtien oli selvää, että pelkkä lehden ja verkkosivujen tekeminen ei riitä, vaan median on oltava alusta, josta voi nousta erilaisia tapahtumia. Silloin ei vielä ollut aavistustakaan, että tämä kaikki johtaa Eat&Joy Maatilatorin perustamiseen. Lehden tekemisestä nousi mm. pienille ruoantuottajille suunnattu Suomen Paras -kilpailu, jossa etsittiin ravintoloiden keittiöihin sopivia huippuraaka-aineita ja tuotteita. Kilpailu synnytti vuosien saatossa tietopankin siitä, kuka, mitä, missä ja miten ruokaa Suomessa tuotettiin.

Viisi Tähteä aloitti myös Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen vuonna 2005. Kun ensimmäinen lista julkaistiin, mukana oli vain yksi suomalaisiin raaka-aineisiin ja lähiruokaan keskittynyt ravintola, Ravintola Nokka. Keittiössä hääräsi Markus Maulavirta – sittemmin kiistattomasti lähiruoka-ajattelun pioneeriksi nimitetty kokki. Muutamassa vuodessa 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista jo puolet vannoi lähiruokaan. Samaan aikaan pohjoismaiset huippukokit julkaisivat Uuden Pohjoisen Keittiön manifestin. Pohjoiset maut haastoivat nyt ranskalaisen keittiön, ja maailman kulinaristien katse kohdistui Pohjolaan. Viisi Tähteä -lehdessä syntyi päätös kutsua kansainvälisiä ruoka- ja ravintolatoimittajia Helsinkiin. Tätä varten käynnistyi Eat&Joy -tapahtuma vuonna 2005.

Mikä ihmeen Eat&Joy?

Alusta lähtien oli selvää, että Eat&Joy on kieliopillisesti väärin – kuin sanoisi: Syö Ilo. Ja on siitä saatu kuullakin. Mutta kolme kirjainta, keskellä olevan tähden molemmin puolin, näyttivät hyvältä. Tähti kierrätettiin Viisi Tähteä -lehden logosta. Pääasia oli, että kansainväliset toimittajat vähät välittivät kielioppivirheestä.

Lopputulos oli se, että vuosien saatossa kutsuimme yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Ulkoministeriön kanssa yli 1000 kansainvälistä toimittajaa, jotka tutustuivat pientuottajien pohjoisin makuihin, uuteen gastronomiseen osaamiseen ja helsinkiläisravintoloihin – näin suomalainen ruokakulttuuri ja Helsinki saivat ruokakärjellä yli miljardi kansainvälistä lukijakontaktia. Suomalaiset, pohjoiset puhtaat maut saivat innostuneen vastaanoton, ja Helsingin matkailijamäärät rikkoivat ennätyksiä.

Kaikki edellä kuvatut, erilliset osat muodostivat loogisen järjestyksen taaksepäin katsottuna – ne muodostivat ruokakulttuurisen polun, jonka toisessa päässä odotti enää päätös oman kaupan perustamisesta. Viimein syntyi huomio: ”Hei! mehän voimme tehdä omalla firmallamme, mitä meitä huvittaa”. Seurasi päätös vaihtaa ammattia. Median tekemisen alas ajo ja myymälöiden avaus suoritettiin lomittain. Ensimmäinen Eat&Joy Maatilatori -myymälä avattiin Helsingin keskustaan, Lasipalatsiin 2.6.2009.

Tämän jälkeen keittiömestari, suomalaisen lähiruoan pioneeri Markus Maulavirta, muotoilija Harri Koskinen ja huonekalupuuseppä Stefan Mahlberg liittyivät myymäläyhtiö Uni One Oy:n osakkaiksi. Nyt ryhmä oli valmis avaamaan lisää myymäläpisteitä. Lasipalatsin myymälää seurasi nopeassa tahdissa myymälä Kannelmäen Prismaan sekä myymälät Helsinki-Vantaan lentoaseman Schengen- ja Non-Schengen -alueille. Eat&Joy Maatilatori Kluuvi aukesi Helsingin Aleksanterinkadulle Kluuvin kauppakeskukseen 15.10.2011.

Muutoksia ja hiomista

Alun perin Lasipalatsin Eaty&Joy Maatilatori alkoi neljän kuukauden kokeiluna, voiko kyläkaupan tuoda Helsingin keskustaan. Vastaus oli nopea kyllä!
 
Lasipalatsin Maatilatori-myymälä toi esille vaihtoehdon suurten kauppaketjujen toimintatavalle ja teollisesti tuotetun ruoan tarjonnalle. Myymälästä muodostui nopeasti merkitykseltään kokoaan suurempi , jonka kautta moni ruokaan liittyvä keskustelunaihe nousi julkisuuteen, kuten ruoan lisäaineet, lähiruoka-ajattelu ja sesongin mukaisuus.
 
Muutaman kuukauden kokeilu kestikin kolme ja puoli vuotta.  Sulkemispäätös oli kipeä paikka, mutta väistämätöntä, sillä myymälätilan pienuus (n. 75 m2) tuli vastaan jo kahden vuoden toiminnan jälkeen. Tuottajien määrä oli kasvanut 200:sta yli 500:aan eikä tila riittänyt keskusta-alueen asiakkaiden täysipainoiseen palvelemiseen. Sen sijaan Aleksanterinkadulla,  Kluuvissa se oli mahdollista.
 
Tämän päätöksen kypsyessä saimme myös uuden osakkaan. Mukaan liittyi hallituksemme pitkäaikainen jäsen, jolla ei ollut aiemmin omistusta yhtiöstä. Anne Berner toi mukanaan Vallila Interiorin ja useamman sukupolven aikana syntyneen perheyhtiönsä arvot ja pitkän tähtäimen perspektiivin Eat&Joy Maatilatorin toimintakulttuuriin.
 
Lasipalatsin Maatilatorin sulkemisen aikaan pystytimme samalla jo uutta myymälää. Yhteistyö HOK-Elannon kanssa Kannelmäen Prismassa johti puolitoista vuotta myöhemmin toiseen Prismaan – nyt uudistusvuorossa oli Vantaan Jumbon kauppakeskuksen Prisma, jonka ruokaosaston sisälle avasimme Eat&joy Maatilatori -myymälän 7.11.2012.
 
Myös Kluuvin myymälässämme tapahtui paljon. Naapurikiinteistö kytkeytyi osaksi Kluuvin kauppakeskusta, ja saimme yhteisen sisäänkäynnin uuden Alepan kanssa Aleksanterinkatu 7:n kohdalta. Syntyi uusi käsite: Kluuvin ruokakellari, jonka muodostavat Eat&Joy Maatilatori, Muuuu Maitobaari, Alepa sekä Subway.
 
Jotta asiakkaidemme ruoanlaitto helpottuisi, päätimme höllentää joitakin periaatteitamme. Toiminnan ytimessä on aina ollut kotimaisuus, mutta valikoimien seassa oli epäjohdonmukaisesti mm. kahvia, merisuolaa ja raakasokeria ja jopa pippureita Balilta (koska suomalaispariskunnalla on siellä maustefarmi). Oli päätettävä, luovummeko kaikista tuontituotteista tai paikkaammeko tuoteaukkoja. Päädyimme siihen, että siltä osin kuin Suomessa ei kasva eikä tuoteta sellaisia tuotteita, joita asiakkaamme pitävät ruoanlaiton arkitasona, hankimme ne tuontina – mutta aina luomuna, biodynaamisena ja mielellään vielä Reiluna Kauppana.
 
Kluuvin Eat&Joy Maatilatorilla teimme asiakkaiden toivomuksesta päätöksen, että myös meillä  vallitsee ikuinen kesä. Luomuvihanneksia ja -hedelmiä on saatavilla ympäri vuoden. Hyvästelimme osittain sesongin mukaan elämisen, vaikka yleisesti me kaikki - asiakkaat ja me kauppiaat itse pidämme asiaa hyvänä, mutta käytännössä vaikeana siana, kun kaikkea saa kaikkina aikoina -  ja aloitimme syksyllä 2012 yhteistyön brittiläisen, Leedsissä sijaitsevan Suma Wholefoodsin kanssa. Suma on Euroopan laajin samanpalkkaisuutta noudattava, n. 170 hengen osuuskunta, jonka jokainen työntekijä on samalla omistaja. Siten saimme valikoimiimme mm. luomuna pastat, riisit, valmiskastikkeet, valmiskeitot, pähkinät, kuivahedelmät, oliiviöljyt, kaakaot, teet ja mm. luomulastenruoat.

Kluuvin maatilatorin sulkeuduttua, päätimme laajentaa edullisten tuontiluomuelintarvikkeiden valikoimaa myös Prisma-myymälöihimme.

 

Aikajana

2013
          Eat&Joy Maatilatori Kluuvi suljetaan 3.9. Requiescat in pace (R.I.P.)
          Eat&Joy Maatilatori Prima Kannelmäki avautuu uudistettuna ja uudella sijainnilla 29.8.
          Eat&Joy Maatilatori Prisma Iso Omena avataan maaliskuussa
 
 
2012
Eat&Joy Maatilatori Prisma Jumbo avataan marraskuussa Jumbon Prisma
Eat&Joy Maatilatori Lasipalatsi suljetaan lokakuussa. Requiescat in pace (R.I.P.) Lasipalatsi
2011
Eat&Joy Maatilatori Kluuvi avataan
Eat&Joy Farmers Market, Helsinki-Vantaan lentoasema, non-Schengen-alueen myymälä avataan
www.viisitahtea.fi -verkkopalvelu ajetaan alas
Eat&Joy Farmers Market, Helsinki-Vantaan lentoasema, Schengen-alueen myymälä avataan
Eat&Joy Maatilatori, Kannelmäki Prisma Kannelmäen Prisma
2010
Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian kirjoittaminen konsulttityönä
2009
Eat&Joy vieraili keittiön kautta Valkoisessa Talossa Washington
Viisi Tähteä -lehti lopettaa, verkkolehti jatkaa
Eat&Joy Maatilatori, Lasipalatsi Maatilatori
2008
www.olutkulttuuri.fi -sivusto aloittaa verkossa Olutkulttuuri
Eat&Joy -vierailutapahtumat alkavat: Pietari, Tallinna, Berliini, Pariisi, Washington, Zürich Vierailutapahtumat
Eestin 50 Parasta Ravintolaa -äänestys käynnistyy Eestin 50 Parasta Ravintolaa
2007
Kokkimarssi Helsingin kaupungintalolle, Helsinki-keittiö -manifestin luovuttaminen ylipormestarille Kokkimarssi
2006
Eat&Joy -ruokakulttuuritapahtuman englanninkieliset sivut www.eatandjoy.com avataan kansainväliselle medialle
2005
Eat&Joy -tapahtumiin liittyvä taidegrafiikan kustantaminen alkaa Taidegrafiikkaa
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys käynnistyy 50 parasta
Eat&Joy – suomalaisen ruokakulttuurin kansainvälistämistapahtuma käynnistyy Suomalaisen ruokakulttuurin kansainvälistämistapahtuma
2004
Suomen Paras -kilpailu käynnistyy Suomen Paras -kilpailu
www.viisitahtea.fi -verkkopalvelu avataan Viisi Tähteä
2003
Viisi Tähteä järjestää tapahtumia kuten Pietarin 300-vuotisjuhlien Suomi-Pietari -nykytaiteennäyttely ja avajaiset 2003 tapahtumat
2002
Viisi Tähteä -lehti aloittaa ilmestymisen Viisi Tähteä