Maidoilla on eroa, osa 1 - "Maidon uusi aikakausi"

Ovat nämä outoja aikoja. Lähtökohtaisesti kaikki ruoka, mikä on luonnollista, on vaarallista. Tai ainakin luonnollisiin raaka-aineisiin liittyy viranomaisten mukaan potentiaalisia vaaroja. Sen sijaan pitkälle prosessoidut ruokatuotteet nauttivat lainsäätäjän ja ruokaturvallisuutta valvovien viranomaisten suojaa.

Maidossa kristalloituu kaikki se, mikä on puistattavan ajankohtaista kaikessa ruokaa koskevassa keskustelussa.

Tämä on käynyt selväksi, kun päätimme ryhtyä myymään tinkimaitoa, eli ns. raakamaitoa, joksi meijeriteollisuus suoraan lehmästä saatua, käsittelemätöntä maitoa kutsuu. Vaikka maidon pastörointipakko poistui Suomen liityttyä EU:hun vuonna 1995, viranomaiset jatkoivat vanhan lain käytäntöjä. Siksi mekin jouduimme ensin myymään tinkimaitoa Kylpymaito-etiketillä varustettuna! – ei siis sisäiseen käyttöön.

Parhaillaankin Elintarviketurvallisuusvirastossa Evirassa on käynnissä ”Suomessa tuotetun raakamaidon biologiset vaarat” -projekti, jossa myös me olemme olleet kuultavana.

Tähän on tultu: lehmänmaidon asemesta pidämme luonnollisena esimerkiksi Valio Plus -maitoa, jopa niin, että se sai viime vuonna Vuoden Tähtituote -palkinnon, ja vielä tavalla joka on syytä mainita erikseen: ensimmäistä kertaa kuluttajat saivat itse äänestää parhaan tuotetulokkaan.

Valion mukaan Plus avasi ”maidon uuden aikakauden”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että raakamaidon saavuttua meijeriin, se hajotetaan ensin maidon eri komponenteiksi, joista ryhdytään rakentamaan maitotuotetta. Pastöroinnin ja homogenoinnin tuloksena lisäksi moni ainesosa tuhoutuu, joten hävikkiä korjataan lisäämällä mm. D-vitamiinia, jota ilman maidon kalsium ei imeytyisi. Rasvattomana Plus-maito olisi kalman sinertävää, mutta valkoisuus saadaan lisäämällä – ei tällä kertaa rasvatonta maitojauhetta, vaan juuston valmistuksen sivuvirtana syntyvää heraproteiinia. Plussaa saa silti yhä kutsua maidoksi.

Kuluttajien pitäisi saada tietää, mistä heidän maitonsa on tehty, sillä maito ei ole enää lehmänmaitoa siinä merkityksessä kuin sen luulemme olevan. Pahimmillaan maidossa käytetään laimentajia ja laajentajia eli ns. permeaatteja, jotka ovat juustojen ja erikoismaitojen valmistuksen sivutuotteita – joidenkin mielestä jätettä – joilla maitoa jatketaan. Jopa 12 prosenttia maidon tilavuudesta voi tulla siihen ulkoapäin.

Hei Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, miksi maitotölkin kyljessä ei lue sisältöluetteloa siitä, mistä ja miten maito on kasattu? Eivätkö permeaatit ole maidon lisäaineita lisättävien vitamiinien ja kivennäisaineiden tapaan? Entä mitä lisäaineita komponenttien, kuten heraproteiinin säilytyksessä käytetään? Entä mitä valmistuksen apuaineita, joita ei lain mukaan tarvitse kertoa kuluttajalle, nykymaidon prosessoinnissa käytetään? Entä teknologioita? Valiohan on ilmoittanut harjoittavan USA:ssa ultrafiltraatiota, joka on käytännössä nanoteknologiaa.

Kummalta meitä pitäisi suojella: luonnolliselta lehmän maidolta vai teknoklusterin tuottamalta juomalta, joka hyödyntää mielikuvaa aidosta maidosta?
 
Teksti: Eeropekka Rislakki

Kommentit

maito

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Olen käyttänyt raakamaitoa jo yli vuoden ja se on hyvää ja täyteläistä. Sitä juotuaan voi hyvin eikä limoitu kuten keinomaitotuotteiden juonnista.

Raakamaitoa taaperolle

Meillä pikkumies on juonut tinkimaitoa 8kk eteenpäin ja hyvin menee! Voin suositella lämpimästi kaikille. Käytiin varmistamassa aihe ihan ravintotieteiden erikoislääkärillä koska perheessä autoimmuunisairauksia, eikä haluta niiden jatkuvat. Prosessoimaton maito ihan ehdoton! t. luomu

"Turvallisuusvirasto"

Eeropekka puhuu asiaa mutta Eviran osalta vanhalla kielellä. "Elintarviketurvallisuusvirastoa" sanana ja koko sen toimintaa on kuitenkin tarkoituksenmukaisempaa käsitellä Orwellin uuskielen käsitteenä ja ymmärtää, että viraston tarkoituksena onkin varmistaa kansainvälisen elintarviketeollisuuden mahdollisimman turvallinen ja häiriötön toiminta Suomessa. Voimme vain ilolla todeta, että se ei ole täydellisesti onnistunut tehtävässään ja myös tämän tyyppisiä kirjoituksia tulee julkisuuteen.

Onko sen pakko olla joko tai?

Onko sen pakko olla joko tai? Toiset tykkää maito plussasta, toiset juuri lypsetystä. Ymmärrän, että närkästyttää kun on oma lehmä ojassa, mutta uskokaa pois, kyllä meitäkin löytyy jotka haluamme maitojuomamme juuri maito plussan kaltaisena.

maha reagoi

Kiinnostavaa olisi kuulla luomumaidon ja tuon teollisen prosessin tuotoksen erot. Aina kun tulen käymään Suomessa, ja joku tarjoaa esim. tavallisen latten kahvilassa, meikäläisen maha menee ihan sekaisin, kuin laktoosi-intoleranssissa vaikkei minulla ole sitä (testattu). Luomumaito sen sijaan toimii.

Tinkimaitoa

Join itse perheeni kanssa tinkimaitoa yli 30 vuotiaaksi eikä koskaan ollut mitään siitä johtuvaa ongelmaa terveyden kanssa. Kun lopetimme lehmänpidon ja siirryimme kaupan maitoon puhkesi lapsissa laktoosiintoleranssi. Tietysti maito on herkästi pilaantuva aine joten sitä on käsiteltävä sen mukaisesti.

Hyvää maitoa

Olemme perheessämme käyttäneet jo vuoden raakamaitoa, jota haen suoraan maitotilalta, kaksi kertaa viikossa. Kaikki vatsavaivat ovat poissa minulta ja miehelläni pahat haavat (paraplegiapotilas) selässä parantuneet nopeasti ja hyvin. Voi olla että tämä haavojen paraneminen on meidän "uskoamme", mutta ei se haittaa, pääasia on kuitenkin vaivojen paraneminen. Onhan tässä raakamaidossa kaikki vitamiinit tallella ja saamme vielä sillointällöin ternimaitoa samasta paikasta:)

Jotkut tykkää Juissista ja

Jotkut tykkää Juissista ja jotkut suosivat tuorepuristettua mehua. On eri asia myydä ja markkinoida (aivopestä jopa) tuotetta mehuna kun se on juomaa.
Meillähän on vapaus valita, mutta kun Valio sanoo meille että heidän maito on parasta niin me uskomme koska olemme sinisilmäinen kansa.
Kyllä se vähän harmittaa kun vasta aikuisella iällä alkaa ymmärtämään näitä asioita, kun olisi voinut koko elämän syödä paljon terveellisemmin ilman väärää mainontaa.
Parempi myöhään kuin ei koskaan..

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.