6. Gaijin, Helsinki

Makumatka muukalaiseen

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin toinen ravintola putosi huhtikuussa 2011 Bulevardin ja Yrjönkadun kulmaan kuin muukalainen taivaalta. Gaijinin (suomeksi muukalainen) avautuessa mailleen menneen Namaskaarin matkamuistokrääsällä somistettu kulissi vaihtui coolin harmaaseen ja puunsävyiseen sisustukseen.

Gaijinin ravintolatilat tarjoavat oman elämänsä turistille mahdollisuuden päästä eroon epäsosiaalisuudesta. Kovaääninen musiikki ja salin melkein toisiaan koskettavat pöydät henkivät läheisyyttä. Loungebaarin matalille sohville voi parkkeerata hauskan nimiselle ja eksoottisen makuiselle cocktailille ja katsella paikan meininkiä. Baarin keskellä seisovan massiivinen puupöydän ääreen pystyy kokoamaan isommankin porukan maistelemaan Suomen trendikkäimpiä annoksia. Kesäisin viihdytään aurinkoisella terassilla.

Henkisesti ollaan New Yorkissa tai Sydneyssa, joista jälkimmäisessä Wikberg ja Björk ovat asuneet hankkien kokemusta Pohjois-Aasian keittiöistä. Toki miehet ovat osallistuneet ahkerasti myös itäisessä ilmansuunnassa matkailuun. Gaijinissa on panostettu tekemisen meininkiin. Keittiössä on tarpeeksi porukkaa ja salissa niin nopea palvelu, ettei asiakas ehdi pitkästyä. Asiakas on turisti, jonka hymyilevä tarjoilija nappaa parin tunnin makumatkalle Japanin, Korean ja Pohjois-Kiinan kyökkeihin. 

Ja katso, ruoka onnistuu yllättämään vielä puolitoista vuotta avaamisen jälkeenkin. Tarpeeksi kaukana Farangin brändiksi muodostuneesta thaimaalaisesta chilipotkusta pysyttelevä Gaijin tekee tempun lempeämmin ja yhdistää Pohjois-Aasian perinteisiä annoksia yllättävillä tavalla. Raaka-aineet ovat luonnollisesti parhaita ja mielikuvitus pitää huolen suunnittelusta. Perusasioihin loihditaan särmää yrteillä ja mausteilla. 

Ruoan hengen tavoittaa tilaamalla jommankumman kahdesta Maistelumenusta. Nimikkomenu Gaijinissa riittää lempeitä makuja. Vihersimpukka sitruuna-shiso dressingilla on raikas, possunkylkeä ja kimchimajoneesia yhdistävä Porn bun lienee jo krapulaklassikko. Välillä kokeiltiin lammasta, mutta porsas vaihdettiin takaisin asiakkaiden pyynnöstä. Sashimi, Misomarinoitu voikala ja Possunkylkeä Pork belly maistuvat, ja Yakiniku Chee Pumpkin Nuts eli Pitkään haudutettua vasikanposkea takaa, ettei kukaan Maistelumenuun satsannut poistu Gaijinista nälkäisenä. Yhtä toimivan kokonaisuuden saa kokoamalla itselleen sopivan setin Snackseista, Dim sumeista, Fresheista, Grilliannoksista ja Mainseista.

Juomilla ei ole tarkoitus tärkeillä. Sommelier Janne Halla on koonnut maistelumenulle aromikkaista ja puhdaspiirteisistä viineistä koostuvan juomapaketin. Yhtä hyvin juomia voi maistella omalla tyylillä. Sake yuzu mehu sopii vaikka läpi koko menun, tai vaikkapa cocktailit. Sääntöjä ei Gaijinissa ole. 

Cocktailit ovat kutkuttavia. Esimerkeiksi käyvät lohisasmia ja ja pikkelöityä inkivääriä sisältävä Tsukiji Fismarket ja omenamehua, mansikoita ja shisoa yhdistävä Shiso Lover.

Homma toimii. Sen merkiksi Gaijinille on myönnetty Bib Gourmand -merkki. Wikbergin ja Björckin Gaijin henkii Facebook-ajalle tyypillistä jakamisen filosofiaa. Ja miten käy? Uudet makuelämykset tuottavat vilkasta mielipiteiden vaihtoa pöytäseurueissa. Tuloksena on rento tunnelma, joka todistaa, että 2010-luvulla ulkona syöminen on muuttunut pätemisestä hauskanpidoksi.

Teksti: Jaana Rinne

Gaijin
Bulevardi 6, 00120 Helsinki
Puh 010 3229381
www.gaijin.fi

Hälinää:
”Olen nauttinut täällä vain maistelumenyitä. Jokainen maku oli kohdillaan, vaikka en pidä itseäni aasialaisen ruoan asiantuntijana. ” / ”Upea esimerkki ennakkoluulottomasta yrityksestä tuoda Aasian tuulia pohjolaan. Uudenlaisella ruokamaailmalla suoraan Suomen huipulle.” / ”Paikan viehätys perustuu yhdessäololle ja -syömiselle.  Hyvää ruokaa hyvässä seurassa – vähän kuin fondueta tai raclettea tunturissa.” / ”Tulee vain niin kodikas olo :) ”