50. Uleåborg 1881, Oulu

Kalaa Suomen vesistä päivän reseptin mukaan

Vanhassa makasiinirakennuksessa Oulun torinrannassa sijaitsevan Uleåborg 1881:n merellinen sijainti näkyy siinä, että sen à la carte -listalla on aina paikallista kalaa. ”Kalaa Suomen vesistä päivän reseptin mukaan” on ollut suosituimpia annoksia jo vuosikausia.

”Varmistamme sillä, että tarjoamamme kala on tuoretta. Meillä saattaa olla samana päivänä 40 kala-annosta, ja niistä 20 saattaa olla siikaa ja 20 ahventa. Lisukkeet kehittelemme kalan mukaan. Kaloille on jo aika hyvä reseptipankki”, ravintoloitsija Petri Kurttila kertoo.

Toinen vuodesta ja vuodenajasta toiseen pysyvä pääruoan pääraaka-aine on poro. Sitä tilataan yhä enemmän ja enemmän.

Johanna Melamiehen päälliköimän keittiön ruokien perusmaut ovat pitkälti skandinaavisia ja suomalaisia. Myös lähiruokaa ja luomua käytetään niin paljon kuin mahdollista, joskaan mikään itseisarvo ne eivät ole.

Uleåborg 1881 on pysynyt 50 kotimaisen huippuravintolan joukossa äänestyksen alusta asti. Kurttila selittää arvostusta verrattain pitkällä historialla ja kovalla työnteolla. Kaikelle tekemiselle on luotu vankka perusta kipuamalla tikkaita tunnollisesti alhaalta ylös, millään osa-alueella ei ole lähdetty oikomaan.

Kurttila ja toinen omistaja Tuulikki Nissinen ovat korostaneet muulle henkilökunnalle tasalaatuisuutta ja tiettyä turvallisuutta melkein kyllästymiseen asti, mutta se on kannattanut. Asiakkaat käyvät Uleåborg 1881:ssä, koska siellä on tuttua ja turvallista. Keittiössä ja salissa on aina samat ihmiset, eikä ruokatuote petä koskaan.

Vaikka Uleåborgissa ei ole juuri mikään muuttunut, eivät Kurttila ja Nissinen ole päästäneet itseään jämähtämään. Vastapainoksi puurtamiselle kaksikko on avannut muutaman korttelin päähän aittaravintolastaan viinibaari Voxin, jossa he pääsevät tekemään jotain aivan muuta.

Teksti: Anssi Juntto

Uleåborg 1881
Aittatori 4–5, 90100 Oulu
(08) 8811188
www.uleaborg.fi