48. Nautical, Maarianhamina

Yllättäjä Ahvenanmaalta

Vahvan merenkulkuperinteen ja maantieteellisen sijaintinsa ansiosta Ahvenanmaa on toiminut vuosisatoja luonnollisena vaikutteiden risteysasemana. Nyt vauras ja toimelias saarirypäs on tekemässä monella rintamalla vahvaa nousua Suomen upeimmaksi ruokamatkakohteeksi. Väkiluvullaan suomalaista pikkukaupunkia vastaava Ahvenanmaa voi jo nyt ylpeillä omintakeisella ja monipuolisella ruokakulttuurilla, upeilla paikallisilla raaka-aineilla sekä Michael Björklundin kaltaisilla Pohjoismaisilla ruokalähettiläillä. 

Matkailun lieveilmiönä tuoma sesonkiriippuvuus on tähän saakka näkynyt ravintoloiden vaikeutena pitää laatua yllä. Kahdeksan vuotta sitten perustetun Nauticalin nousu uutena tulokkaana näillekin listoille kertoo, että myös ravintolarintamalla tapahtuu. Maarianhaminassa on pitkä ja vahva ravintolakouluperinne. Nyt Tukholman ja Göteborgin huippuravintoloiden liemissä keitetyt nuoret kokit palaavat yhä useammin oppivuosien jälkeen kotisaarelleen ja tuovat huippuosaamisensa mukanaan.

Nauticalin ravintoloitsijat Johan Gröndahl, Peter Sundholm ja Adrian Bäckman ovat tästä ”paluumuuttajapotentiaalista” malliesimerkki. Samaan aikaan ravintolakoulua käyneet ja 2000-luvun alussa työuransa aloittaneet kaverit ovat kartuttaneet osaamistaan, useimpien ahvenanmaalaiskokkien tapaan, manner-Suomen sijaan Tukholman ravintolakentällä paikoissa kuten Riche, Teatergrillen, Pontus ja Pontus in the Greenhouse.

Ravintoloitsijoiden taustaan sopii, että kolmikko ilmoittaa ravintolansa pääajatukseksi arjen yläpuolelle nousevan kokonaisvaltaisen elämyksellisyyden. Tavoitteena on tarkkuus yksityiskohdissa palvelusta ja salityöskentelystä lautaselle.

Merenkulkumuseon kanssa samassa historiallisessa rakennuksessa Länsisatamassa sijaitsevan Nauticalin ruokalinjaus on modernin pohjoismainen. Puhtaat ja selkeät maut kulkevat läpi linjan. Eteenpäin katsovaan skandinaavisuuteen yhdistetään vähintäänkin arvostava silmäys menneeseen. Tämä näkyy ja maistuu ruokalistalla raaka-ainelähtöisyytenä ja jopa perinneruokien lempeästi modernisoituina variointeina. Kun ravintolan syksyn maistelumenun pääraaka-aineista löytyy esimerkiksi maa-artisokkaa, omatekoista hapannäkkileipää, ahvenanmaalaista omenaa ja päärynää, hirveä, punajuuria, kotivesien kuhaa ja heinäsorsaa ja tyrnimarjoja, paikan liittäminen seuraavan Ahvenanmaan ruokaretken ohjelmaan on selviö.

Teksti: Kalle Kirstilä

Nautical
Hamngatan 2, 22100 Maarianhamina
Puh. (018) 199 31
www.nautical.ax