47. Grotesk, Helsinki

Irvokkaan hyvää!

Ludviginkadulle Jyrki Sukulan perustaman Vian tiloihin neljä vuotta sitten Demon voimakaksikko Tommi Tuomisen ja Teemu Auran avaama kakkosravintola Grotesk on yhä voimissaan. 

Groteskin sali tunnustaa yhä punaisen ja mustanpuhuvia värejä.  Yökerhoista tuttujen voimasävyjen haastamana lähdetään joko ruokamatkalle tai lasilliselle baarin drinkki-universumiin. Groteskissa saa myös halutessaan vetäytyä sivustakatsojaksi, koska ravintolan ruoka on pikemminkin lempeää kuin coolin viileää ja palvelu on ystävällistä.

Ludviginkatu 10:n ja Erottajankadun ainutlaatuisessa kulmarakennuksessa sijaitsevan ravintolan useat toisiaan täydentävät tilat mahdollistavat laajan kirjon ruokailottelua. Suuren porukan illanvietoista romanttisiin vuosipäiviin löytävät kukin paikkansa avaran salin, baarin, kellarin ja terassin muodostamasta kokonaisuudesta.

Salissa on kolme pyöreää Chefin pöytää, joista voi seurata kyökissä työskentelevien kokkien käsiä. 

Baari kuuluu kaupungin arvostetuimpiin satumaisien, käsintehtyjen cocktailiensa ansiosta. Vuonna 1893 valmistuneen rakennuksen uskomattoman hieno kasettikatto pääsee oikeuksiinsa massiivisen valkoisen tiskin hallinnoimassa baarissa. Puheliaat baarimestarit jakavat tietoa ja taitoa, joilla pääset elvistelemään seuraavissa kotihipoissa. Kellarissa ollaan intiimisti kokkikurssien ja viinitastingien alamaailmoissa ja Groteskin terassilla on tungosta.

Groteskin ruoka on Haviksen keittiöstä Groteskiin rantautuneiden konkareiden käsialaa. Keittiöpäällikkö Mikko Kaukonen keksii ja kokeilee ja ravintoloitsija Nina Koiranen kuuntelee ja kyseenalaistaa. Lounaalla on tarjolla joko kotiruoka, Kahden ruokalajin menu tai alku, pää ja jälkiruoka- yhdistelmiä. Päivittäin vaihtuva menu on koottu sesongin aineksilla täytetystä korista. Yllätysmenu ja À la Carten annokset pelittävät hyvin. Annokset ovat yksinkertaisia, mutta eivät tylsiä. Alkuun voisi ottaa esimerkiksi Munakoisokeittoa ja pitkään haudutettua ankkaa tai Friteerattua karitsan kateenkorvaa ja maa-artisokkakreemiä ja pääruoaksi vaikka Haudutettua kallioanturaa, fenkolia ja anisvaahtoa. Makean unohduksen suo Groteskin "valkovenäläinen ".

Teksti: Jaana Rinne

Grotesk
Ludviginkatu 10, 00130 Helsinki
Puh. 010 470 2100
www.grotesk.fi