46. Pöllöwaari, Jyväskylä

Kaupungin ykkönen vuodesta toiseen

Viihtyisän ja suositun hotelli Yöpuun yhteydessä sijaitsevalla Pöllöwaarilla on jo pitkät perinteet yliopistokaupungin parhaana ruokapaikkana, olipa kyse sujuvasta liikelounaasta tai illallisesta. Ravintola tunnetaan myös kokeneena ja osaavana erityyppisten pienten ja suurten tilaisuuksien järjestäjänä.

Se on myös vuodesta toiseen pitänyt Päijät-Hämeen lippua korkealla 50 Parasta Ravintolaa -tuloksissa.

Pöllöwaarin keittiön linja on yhtä aikaa tyylikkään kansainvälinen ja kotoisasti suomalainen. Raaka-aineiden valinta perustuu vuodenaikojen ja ruokasesonkien vaihteluun. Kotimainen, usein lähivesistä pyydystetty kala, lähellä tuotettu liha ja kasvikset ovat vuoden ympäri keskeisessä osassa. 

Syksyn à la carte -lista antaa kiehtovan kuvan makumaailmojen kohtaamisesta. Grillattujen kampasimpukoiden kanssa tarjoillaan Italiaa ja eksotiikkaa: parmesaania, paahdettua polentaa, aiolia ja cilisalsaa. Alkuruokalista on syksyisen pellon, puutarhan ja metsän runsaudensarvi: marinoituja minikantarelleja, naurissosekeittoa, paahdettua vuohenjuustoa, voimakasta hirvilientä…

Pääruokaosastolla toistuu sama antoisa moni-ilmeisyys. Paistetun siian kanssa tarjotaan lämmintä syysomenasalaattia ja kantarellivaahtoa, ja riistanystävät nauttivat hirviannoksessa sekä fileetä että lihapyöryköitä, joissa maistuvat myös haaparouskut. Upean annoksen viimeistelevät kermapunajuuret ja katajanmarjakastike. Mukana on taas myös vähän hienostunutta Ranskaa, nyt kyyhkynrinnan ja koipiragout´n muodossa.

Kun siirrytään jälkiruokiin, suomalainen nautiskelee vaikkapa raikkaalla karpaloparfait´lla, lakkakakulla ja puolukkavaahdolla. Maailmanmies voi valita esimerkiksi passionhedelmäkohokkaan, appelsiinihillokkeen tai ranskankermasorbet´n.

Erityisen tunnettu Pöllöwaari on upeista menuistaan. Syksyn suosikki on ollut Mennään metsään -menu, joka täydentää ravintolan suositun menutrilogian syksyisen makujen runsaudella. Pääosassa on hirvi monessa muodossa.  Jyväskylä Menu on vuosien mittaan erittäin suosituksi muodostunut, 5–6 kertaa vuodessa vaihtuva ateriakokonaisuus, jossa käytetään runsaasti paikallisia raaka-aineita. 

Juhlien juhliin sopii ehdottomasti hienostunut Pöllöwaari-menu – yhdeksän ruokalajin kokonaisuus, joka yhdistelee tyylikkäästi kaikkein parhaita makuja ravintolan keittiöstä. 

Lounaspaikkana Pöllöwaari on varmasti kaupungin tasokkain. Kolmen ruokalajin lounasmenu sisältää pääruokana sekä tuoretta kalaa että mureaa lihaa – tällä kertaa hiillostettua siikaa ja kylmää sitruunakastiketta tai häränfileetä ja choron-kastiketta. Alle kolmella kympillä saa Suomesta vain harvoin näin maukasta lounaskokonaisuutta.

Teksti: Christer Lindgren

Pöllöwaari
Yliopistonkatu 23, 40100 Jyväskylä
Puh. (014) 333900
www.hotelliyopuu.fi