44. Teatterin Grilli, Helsinki

Laatua ja makua ravintolatalon sydämessä

Koko ravintolapalvelujen kirjon tarjoava Teatteri on niitä keskustan laaturavintoloita, joille on muodostunut aivan oma tyylinsä ja sitä myötä myös oma asiakaskuntansa.

Kun ravintolakompleksi ehkä kuitenkin tunnetaan paremmin yökerhostaan – mediassa kuohuvasta VIP Clubistaan, baariensa pitkistä tiskeistä ja isosta, vilkkaasta terassistaan. Grillin – siis ruokaravintolan – voisi kuvitella jäävän vähemmälle huomiolle. 

Laivamainen tila loosseineen ei juuri tarjoa mahdollisuutta muiden ruokailijoiden hienovaraiseen tarkkailuun, mutta sitäkin enemmän intimiteettiä ja keskustelurauhaa omalle seurueelle. Ravintolan äänimaailma olisi iltaisin liiankin vaisu ilman baarin iloista hälinää ja baarin puoleisten pöytien tarjoamia näköaloja. 

Konseptinsa mukaisesti Teatteri tarjoaa mahdollisuuden viihtymiseen vaikka aamusta iltaan, tilasta toiseen siirtymällä. Jotta konsepti toimisi, kaikkien osien on kuitenkin oltava samaa, hyvää tasoa. Myös ruokaravintolan.

Teatterin Grillin melkoinen ruokalista on pitänyt linjansa jo vuodesta toiseen.  Ruoka on kansainvälistä, slow foodahtavaa, eivätkä listan vaihdokset yleensä liikaa korostu. Pitkät ruokalistat ovat usein tyypillisiä isoille ravintoloille, ja tuloksena on massatuotannon maku, tai mauttomuus. Teatterissa samanlaista tunnetta ei tarvitse pelätä. Annokset ovat visuaalisesti yksinkertaisia ja maut selkeitä. 

Noin kymmenen alkuruoan valikoimassa on aina caesar-vaihtoehtoja, äyriäisiä, grilliherkkuja ja todella maukkaita keittoja. Esimerkiksi bouillabaisse riittää isompana versiona yksinkin hyväksi lounaaksi.

Pääruoatkin kattavat koko skaalan tuoreesta kotimaisesta kalasta kellon ympäri haudutettuun Ahvenanmaan karitsan lapaan.  Jälkiruoat ovat klassisia, niin kuin talon oma upea suklaakakku ja houkuttelevasti karamellisoitunut  Tarte Tatin.  

Keittiöpäällikkö Kalle Lindrothin bravuureihin kuuluvat syksyiset Slow Food -viikot.  Slow food-linja alkaa jo alkuruokina tarjottavista häränhännistä punaviinissä ja paahdetusta porsaanposkesta herkkutattien kanssa.  Pääruoissa maistuvat kauden raaka-aineet, ja lista sisältää monipuolisen valikoima pitkään haudutettua naudan-, porsaan- ja lampaanliha-annoksia. 

Samalla listalle sopii täydellisesti myös perinteikäs hauki, paistettuna ja kirnuvoihin muhennettujen puikulaperunoiden kanssa.

Teksti: Christer Lindgren

Teatterin Grilli
Pohjoisesplanadi 2. 00130 Helsinki
Puh. (09) 6218 5000