43. Gastone, Helsinki

Laadukas ristorante Helsingin ytimessä

Suomalaiset rakastavat italialaista ruokaa, ja kaikissa isoissa kaupungeissamme on oma ykköspaikkansa tässä kategoriassa. Helsingissä oikeaksi ristoranteksi voidaan kuitenkin luokitella vain pari ravintolaa. Niiden taso sitten onkin hyvä ja ruoan laatu tasainen. 

Korkeavuorenkadun Gastonen tunnustaa ristoranteksi siitä, ettei listalla ole pizzoja, ei ole ollut eikä tule. Ja myös siitä, että laatu on ravintolan valtti vuodesta toiseen. Laadusta kertoo jo se, ettei salia ole vuorattu mauttomalla rekvisiitalla. Gastonessa on hyvän ravintolan arvokkuutta, ja samalla italialaista lämpöä – rakkautta ruokaan ja ravintola-aterian luontevaa sosiaalisuutta. Arkisessa työssä se merkitsee sekä keittiön että salihenkilöstön omistautumista Italian ruokakulttuurille ja sen laadukkaimmille makuaarteille.

Gastonella on jo pitkään ollut uskolliset kannattajansa, joista monet tulevat pääkaupungin kulinaariseen Italiaan kauempaakin.  Kun Gastonessa päivällisvieraat nauttivat yleensä koko menun, kuten ”kotona Italiassa”.  Valmiina menukokonaisuutena asiakas voi valita kahdesta kolmen ruokalajin kokonaisuudesta, johon voi lisätä väliruoaksi pastan, polenta-annoksen tai risoton. Täällä pastat ovat ylellisen runsaita ja kastikkeet ruokaisaa sugo-tyyppiä. Raaka-aineina voi olla vaikkapa villisikaa, salsicciamakkaraa, tiikerirapuja ja metsäntuoksuisia sieniä.

À la carte -osaston antimet edustavat perinteistä italialaisuutta omin ideoin paranneltuna, carpacciosta vaihtuvaan monien makujen antipasto mistoon. Luomupasta on ravintolan omassa keittiössä valmistetuttua. Pääruokaosastolla hallitsee grillattu ruoka päivän kokonaisena grillatusta kalasta hiiligrillattuun peuran ulkofileeseen. Jälkiruokavalikoimakin välttää normi-italialaisten kliseiset panna cotat. Talon ihana lämmin sitruunatorttu on sitäkin hurmaavampi elämys. 

Lounaspaikkana gastone tunnetaan runsaista, maukkaista annoksistaan. 

Gastonessa ateria on aina renessanssielämys – sen verran ruokaisa, että lopuksi kannattaa keventää oloa espressokupillisella tai pikku lasillisella grappaa, katkeroa tai limoncelloa. Italialaisravintolan pääosa viineistäkin on tietysti Italiasta. Mukana on mielenkiintoisia vaihtoehtoja vähemmän tunnetuista viinitaloista. Herkulliset jäätelöt ja pastat ovat kuin suoraan Italiasta, mutta valmistajat ovat helsinkiläisiä lajin ammattilaisia.

Teksti: Christer Lindgren

Gastone
Korkeavuorenkatu 45, 00130 Helsinki
Puh. (09) 666 116
www.gastone.fi