42. Patrona, Helsinki

Hasta la Madre!

Texmex juurtui Helsinkiin ja sitä kautta koko Suomeen 1990-luvun alussa. Colorado, Cantina West ja Santa Fe ruokkivat teksasilaisilla burritoillaan punaniskakansan, joka kiljui riemusta tequilashotin nielaistuaan. Syy oli proosallinen: yhden shotin jälkeen saattoi ottaa viisi.

Autenttisuuden kaipuu iski travellereihin myöhään, koska aitoa meksikolaispaikkaa saatiin odotella Härmään yli 20 vuotta. Ensimmäinen merkki oli kaksi vuotta sitten Lönnrotinkatu 9: ään avautunut lounaskahvila Café de Nopal.  Sen jälkeen on koettu muun muassa Pueblo. Tämän vuoden helmikuussa Café de Nopalin omistaja Manu Torchion avasi ” fine dining ”- iltapaikka Patronan Annankadulle.

Tex Mexin suuren suosion jälkeen nyt Helsinkiä polttaa tulinen mexmex- kuume. Hype on Patronan ympärillä kuumimmillaan, mutta hypeä vahvemmin liikkeellä on aitoa ihastumista. 

Ei ihme, sillä Patrona espanjaa puhuvine tarjoilijoineen ja kuolleiden päivän alttareineen takaa totaalisen Meksiko- elämyksen. Puupöydät ja värikkäät keramiikkalautaset ovat ” ihan niin kuin Meksikossa ” ja meluisa 

musiikki, käsillä puhuminen ja sarjakuvainen taide viimeistelevät setin.

Meksikolaisessa keittiössä kotiruoan lempeys kohtaa uusien makujen hurman ja kauniin esillepanon. Listalta löytyvät tutut siika chevichet, katkarapucocktailit, meksikolainen perinneruoka mole ja pienet pehmeät maissitortillat säästeliäine lihakekoineen. Pöytään katetaan myös guacamolea, tulista ananassalaattia ja lammastacoja. Mausteet otetaan limestä, korianterista ja kastikkeista, joita on salsa verden eli vihreän ja rojon eli punaisen lisäksi useita.

Juomapuolella Patrona satsaa päteviin iltadrinkkeihin, Margaritan lisäksi on tarjolla toinen toistaan täräyttävämpiä tequiloita. 

Samalla, kun Patronan Cocina e cantina eli kyökki ja kanttiini levittävät tarttuvaa Meksikon tautia Annankadulla, on Café de Nopalin tiloihin avautunut Cholo, jossa mexmex-fanit tyydyttävät lounasnälkäänsä meksikolaisella katuruoalla eli aidoilla tortilloilla. 

Teksti: Jaana Rinne

Patrona
Annankatu 20, 00120 Helsinki
Puh. 040 672 9398