40. Sunn, Helsinki

Aikamatkalla Sunnissa

Sininen taivas ja valkoinen Tuomiokirkko vaihtavat ilmettä vuodenajan mukaan. Kesällä vihaiset pullalokit hengailevat ja turisteja lasteittain kippaavat bussit ”elävöittävät” Helsingin arvokkaimmalla aukiolla, Senaatintorilla. Talvella Museovirasto määrää, ettei loskaan peittyvän Senaatintorin pimeyttä ole syytä valaista millään muulla kuin viidellä joulukuuseen kiinnitetyllä energiansäästölampulla.

Torikortteleiden kulissien takainen näytelmä ei kuitenkaan pysty pilaamaan ravintola Sunnin ikkunoista aukeavaa Helsingin näkymää. Se kuuluu yhä pääkaupungin kauneimpiin. Uutta on Kiseleffin talon naapuriin eli Café Engelin yläkertaan puolitoista vuotta sitten perustettu Sunn. 

Ensi alkuun tila näytti ankealta kaupungin tekemän remontin jäljiltä, mutta parannuksia on saatu aikaan. Harmaa muovimatto on peittynyt aitojen mattojen alle ja yleistunnelma on pehmentynyt. Tänään kolmen huoneen tummia kalusteita ja harmaita seiniä valaisevat kristallikruunut peittävät alleen virastossa istumisen fiiliksen.

Nyt 1800-luvun kiinteistössä voi jo tehdä miellyttävän aikamatkan menneisyyteen. Sunnin onnistumisesta voi kiittää erityisesti pieteetillä työskentelevää keittiötä. Arkisin Sunn toimii maukkaana lounaspaikkana ja iltaisin rauhallisena ja romanttisena tapaamispaikkana. Viikonloppuihin on kehitetty eläväinen brunssi. Brunssin noutopöydän antia vahvistamaan voi tilata Dagen efter -korin tai Grillatun entrecoten kaalisalaatin kanssa.

Iltojen À la Carte kulkee osittain historiallisessa, osittain modernissa bistrohengessä. Puolet ruokalistan annoksista on designattu pelokkaiden turistien maun mukaiseksi. Vanhaa aikaa edustavat alkuruoaksi tarjottavat Sipulipannukakku ja Wanhantuvan ankkalan ankkaliemi ja Savukyljellä maustettuja hirvenlihapyöryköitä. Mehustetut marjat jatkavat valitulla tiellä. Sunnin pienet makeat päättävät aterian sokerisesti.

Erityismaininnan Sunn ansaitsee omien leipureiden päivittäin valmistamista leivistä sekä laajasta juustolistasta, jonka annissa kotimaisella Rudolfilla ja italialaisella Cacciotalla on molemmilla paikkansa.

Teksti: Jaana Rinne

Sunn
Aleksanterinkatu 26, 2. kerros, 00170 Helsinki
Puh. 010 2312 800
www.ravintolasunn.fi