4. Chez Dominique, Helsinki

Maailman paras suomalainen

Suomen parhaan ravintolan valinta on subjektiivista, eniten kiinni arvostelijan omista kriteereistä. Maailman paras – tunnetuin, menestynein ja arvostetuin – on nimettävissä helpommin.

Chez Dominique sai ensimmäisen Michelin-tähtensä jo vuonna 2001 ja toisen 2003.  Restaurant Magazinen 50 Best Restaurants in the World -listalla  se on ollut jo neljänä vuotena vuonna peräkkäin ainoa suomalaisravintola, parhaimmillaan sijalla 21.

Huikeita saavutuksia, joiden arvoa ei keihäänheittäjiään palvovassa kotimaassa ole täysin ymmärretty.  Itse asiassa Chez Dominique on Suomen ainoa kansainvälinen huippuravintola, jonka takia suurten elämysten etsijät voivat matkustavat Suomeen asti.

Chez Dominiquen matka alkoi vuonna 1998, eikä kiviä ja karikoita alussa puuttunut. Taloudellisesti fine dining on vaikea laji ja Michelin-tähtisarjakin yhtä haastetta ja selviytymistaistelua.  Vuoden 2011 tilinpäätös näyttää kuitenkin CD:lle menestyksen merkkejä, tai ainakin plus-merkkistä tulosta.

Elämänsä muut mukavuudet huippukokinkin on haettava mediasta, pop up -ravintoloilla, ja erilaisilla esiintymisillä, eikä puolivalmisteiden mainostaminen ole varmasti aina ollut Hans Välimäelle herkkua. Chez Dominique on kuitenkin selvinnyt 13 vuoden karikoista.

Chez Dominiquen levoton sielu on yhtäkaikki löytänyt tyylinsä ja arvonsa mukaiset, hillityt ja modernit puitteet Richardinkadun noin 50 asiakaspaikan ravintolatilasta. Tilaa on nyt myös intiimille baarille.

Ei ole epäilystäkään, kuka on vuodesta toiseen ravintolan ruokatuotteen isä. Samaan hengenvetoon on nostettava esiin tarkkaan seulottu, äärimmäisen osaava henkilöstö ja huipputason keittiömestarit.  Jotkut heistä johtavat nyt omaa Michelin-tähtiravintolaansa. Myös kokeille CD on ollut akatemia, josta on alkanut pitkä ja hieno työura.

Menut vaihtuvat 4–5 kertaa vuodessa. Ne syntyvät usein erilaisten teemojen ympärille, ja sesongin raaka-aineita käytetään paljon. Syksyn 2012 pitkä menu sisältää raaka-aineita niin Ranskasta (hanhennahkaa, kyyhkyä, langustiinia), Suomesta (juureksia pussissa, tartaria, puolukkaa) kuin tarkkojen rajojen ulko- ja yläpuolelta. Menut kertovat myös Välimäen kiinnostuksesta kasvisruokaan, tulevien aikojen väistämättömään kehitysalueeseen. 

Monien mielestä Chez Dominiquen hinnat ovat tietysti ”törkeän korkeita”, mutta alle 50 euron lounasmenut tarjoavat jo monille tilaisuuden nauttia huippukeittiön valmistamasta ruoasta – äskettäin muun muassa tiikeriravusta sitruunan ja dashin kera, viskillä maustettuna.

Chez Dominiquessa suurimpia vahvuuksia on raaka-aineiden huippulaatu, se millä niin moni katteettomasti mainostaa itseään. Täällä se merkitsee joskus usein myös luomua, yhä useammin kotimaisuutta, mutta kaikkein eniten jatkuvaa etsintää ja osaavaa valintaa. Maku syntyy näistä aineista jatkuvasti kokeilemalla, parhaiden makujen, tekstuurien, värien ja muiden esteettisten tekijöiden etsinnällä. 

Tällä tasolla on yksi vaatimus ylitse muiden: idea, luova ajattelu, kestävä rakkaus uuden luomiseen. Kaikki nämä yhdistyneinä, kuten Chez Dominiquessa toteutuu.

Teksti: Christer Lindgren

Chez Dominique
Rikhardinkatu 4, 00130 Helsinki
Puh. 09 6127393
www.chezdominique.fi

Hälinää:
”Ylivoimainen kokonaisuus Suomessa, jossa kaikki on loppuun saakka mietitty.” / ”Ansaitsee paikan listalla. Ehdottomasti.”