38. Musta Lammas, Kuopio

Makua, laatua ja klassista tyyliä

Musta Lammas tunnetaan paitsi alueensa perinteisenä huippuravintolana myös Kuopiossa käyvien ja sen läpi ajavien herkkusuiden vakituisena vierailukohteena. Vasta viime vuodet ovat luoneet Savon ranskalaiselle klassikolle kunnon kilpailijoita. 

Mustan Lampaan tyyli alkaa ravintolan historiallisista, 1800-luvulla rakennetuista kellariholveista, jotka vähän myöhemmin siirtyivät legendaarisen Gustav Ranin oluttehtaan käyttöön. Myöhemmin siellä valmistettiin myös Savon Wiinaa, josta kehittyi myös oiva vientituote.  Ravintola Musta Lammas aloitti toimintansa holveissa 30 vuotta sitten ja valtakunnallisen huippuravintolan maine perustuu osaksi myös näihin arvokkaisiin tiloihin. Nyt Lammas on osa menestyvää Ravintolamestarit Oy:n ravintolaryhmää. 

Historialliset puitteet, korkea laatu ja ammattitaitoinen, ystävällinen palvelu ovat luoneet ravintolalle myös ihanteellisen juhlapaikan maineen. Erikokoisia seurueita varten on tarjolla omaleimaisia ateriakokonaisuuksia, kuten kansainvälisesti sävytetyt Menu Aasia ja Menu Välimeri sekä rehevästi suomalainen Menu Savo. 

Maukas, upeasti aseteltu ruoka onkin lopulta Mustan Lampaan suurin vahvuus.  Teemaviikoilla terästetty à la carte -lista vaihtuu kolme kertaa vuodessa, ja sen sivuilla kohtaavat sekä kotimaiset että kansainväliset raaka-aineet.   Alkuruokana voit nauttia vaikkapa savustettuja etanoita, mutta sen kanssa on rohkeasti tarjolla kotimaista punajuurta ja juuriselleriä. Kokenut, talon tyylin tunteva keittiötiimi yhdistelee huippuainekset huippuannoksiksi.

Perisuomalaisen, suolakuoressa paahdetun nauriin lisukkeet taas ovat eksoottisia: soijapapuja, wasabia ja kurpitsavaahtoa.  Samat maut saattelevat myös 52-asteiseksi kypsytettyä härän marmorifileetä. Monien suosikkiannos on kuitenkin talon tapaan lammas, juuri nyt 54-asteinen, huumaavasti rosmariinille tuoksuvaa karitsan paahtopaisti. Tuore kuha saadaan tietysti Kallavedestä ja sampikin suomalaisesta kasvattamosta. 

Jälkiruoat on nimetty klassisten suomalaisten raaka-aineittensa mukaan Karpaloksi, Omenaksi ja Tyrniksi. Valmiissa annoksissa ne jalostuvat pienellä makujen paratiisilla, jossa valkoinen suklaa kisaa suosiosta salmiakkikreemin kanssa. 

Teksti: Christer Lindgren

Musta Lammas
Satamakatu 4, 70100 Kuopio
Puh. (017) 5810 458
www.ravintolamestarit.net/mustalammas