37. Pinella, Turku

Ajan virrassa, ravintolakulttuurin lähteillä

Pisimpään ravintolatoimintaa on Suomessa tehty todennäköisesti Turussa, Aurajoen rannalla. Sinne, Tuomiokirkkosillan ja Vanhan Suurtorin kupeeseen perusti vuonna 1848 kahvilan myös Nils Pinello. Paikalla toimii yhä – tai pikemminkin jälleen – ravintola.

Kunnallispoliittisen suhmuroinnin seurauksena Pinellan kiinteistö ehti rapistua 2000-luvulla edellisen ravintolayrittäjän jouduttua lopettamaan menestyvän toimintansa. Nyt samassa rakennuksessa ravintolatoimintaa jatkaa Sunborn-yhtymä, joka pyörittää Pinellan lisäksi muun muassa paria ravintolaa ja kylpylää Naantalissa.

Rakennuksen nykyinen ravintolayrittäjä teetti kiinteistöön perusteellisen miljoonaluokan restauroinnin Museoviraston tiukassa valvonnassa ja paikka avattiin uudelleen sopivasti Turun kulttuuripääkaupunkivuonna. Avaamisinnostuksen jälkeen moni tuntui pohtivan, onko panokset sittenkin käytetty seiniin ja miljööseen. Pinellan ruokaprofiili jäi monelle hahmottomaksi. Trenditietoinen linjaus ei tainnut kaikilta osin osua yleisön odotuksiin paikan historiallisesta hengestä. Nyt Pinellan keittiötä mestaroi Simo Hallikainen ja myös ravintolan ruokatuote näyttää löytäneen linjansa ilman että trenditietoisuudesta olisi tyystin luovuttu.

Pinellan ruokalistalle poimitaan vaikutteita sieltä mistä tuulee – tällä hetkellä siis ennen kaikkea Aasiasta ja Yhdysvalloista. Ajan hengen mukaisesti lista antaa mahdollisuuksia yhteisöllisempään ruokailuun, pöytäseurue voi valita lukuisia pieniä ruokia keskenään jaettavaksi. Eri vaikutteiden rennossa yhdistelemisessä mitataan osaaminen ja Turussa se on vahvimmillaan Pinellassa. Kaupalliset reunaehdot on kuitenkin otettu huomioon ja myös klassisen ja skandinaavisen keittiön ystävä löytää listalta omansa. Ravintolan huippusuosittu ja suuri kesäterassi on otettu huomioon kesäsesongin ruokatarjonnassa – salaatit ja mutkattomat grilliannokset tekevät kauppaansa.

Raaka-ainehankinnoissa keittiöllä on selkeästi kunnianhimoa. Hyvät suhteet lähituottajiin takaavat tuoreutta asiakkaan lautaselle. Turkulaistarjonnassa Pinella eroaa viimeistellymmillä ja visuaalisesti kunnianhimoisemmilla annoksillaan. Kovassa lounaskilpailussa Pinella on taipunut kiireettömän asiakkaan iloksi kaupungin parhaaseen diiliin – kolme ruokalajia ja lasi viiniä 23 euron hintaan on tarjous josta voi, muttei välttämättä kannata, kieltäytyä.

Oman lisänsä Pinellan kokonaisuuteen luo talon vanhimman puuosan muuttaminen kaupungin kunnianhimoisimmaksi ja Suomen ehdottomaan kärkeen kuuluvaksi cocktailbaariksi, jota vetää vastaavana baarimestarina Juha Parm.

Teksti: Kalle Kirstilä

Pinella
Vanha Suurtori 2, 20500 Turku
Puh. (02) 4456 400
www.pinella.fi