36. Tertin kartano, Mikkeli

Todellista lähi- ja villiruokaa

Tertin kartano valtatie viiden varrella Mikkelin pohjoispuolella on kesäretkien paras taukopaikka. Kasvukaudella omavaraisen kartanoravintolan kasvikset tulevat omasta maasta ja riistakin omilta mailta. 

Tertin sesonki ajoittuu keskikesään, juhannusta seuraaviin viikkoihin. Juuri samaan aikaan kartanon hyötypuutarhat puskevat yrttejä, salaatteja, perunaa ja juureksia. Pelloilta saadaan viljaa mysleihin, leipiin ja puuroihin. 

Kartanon maankuulu pitopöytä notkuu Etelä-Savon antimia. Lähiruokaa edustaa myös valikoitujen alueen tilojen kasvattama liha. 

Yrtteihin ja maustekasveihin on Tertissä erikoistuttu vuosikymmeniä sitten, ja osa niistä jalostetaan säilykkeiksi, joista on muodostunut kartanon brändituote. Viimeisen silauksen Tertin kartanon ruokaelämyksille antavat villiyrtit, joista Sami Tallberg on käynyt useana kesänä virittelemässä uusia makuja. 

Villiyrttien mukaantulo on tuonut makupalettiin lisää sävyjä. Tiristetyille muikuille sopii kuusenkerkkämajoneesi, ja villi onnentunne levisi niiden kasvoille, jotka pääsivät maistamaan viime kesän uutuutta, villiruusun kanssa etikkaan säilöttyä särkeä. Uusia yhdistelmiä on luvassa aina uuden villiyrttisesongin koittaessa.

Haastavinta on kalan saanti, vaikka Tertti on keskellä järvialuetta. Muikkua ja haukea nousee, samoin kuhaa sesonkina, mutta muuten on hiljaista. Jopa kirjolohen kasvattajat Puumalassa pitävät taukoa juuri heinäkuussa, jolloin liikkuu eniten kotimaisia ruokaturisteja.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Tertin kartano
Kuopiontie 68, 50350 Norola
Puh. (015) 176 012
www.tertinkartano.fi