35. Kolme Kruunua, Helsinki

1 lk:n ravintola

Liisankadun Kolme Kruunua kuuluu Helsingin ravintolamaailman klassikoihin yhdessä Kapteeninkadun Sea Horsen kanssa. Jos Sikalassa ovat taiteilijoiden ohella käyneet merimiehet, niin Kruunun vaakuna on houkutellut paikallisten boheemien lisäksi paikalle korkean profiilin väkeä, muun muassa virkamiehiä ja poliitikkoja. 

Aateluus velvoittaa. Yhä on Kolmen Kruunun ovella kirjoitus, jossa lukee 1lk, ja yhä on pöydillä valkoiset pöytäliinat, joiden äärellä rocktähti voi sanoa suoran mielipiteensä pääesikunnan upseerille maanpuolustuksen tarpeellisuudesta. Onneksi Kolmen Kruunun puupaneloinnit eivät osaa puhua, sillä ne ovat kuulleet harmittomien horinoiden ohella myös valtiosalaisuuksia. Toki Kruunussa on riidelty myös rakkaudesta, mutta lempeästi hehkuvien vanhojen valaisimien alla riidat sovitaan nopeasti. 

Tyylipuhdas ravintola on jo 60 vuoden ajan kuulunut Kruununhaan arkeen ja juhlaan. Ensin paikalla oli Liisanbaari. Vuonna 1952 ravintoloitsija Irja Örn päätti miehensä kanssa remontoida Liisanbaarin kokonaan uuteen kuosiin. Toimeen ryhtyi monia kouluja ja kirkkoja somistanut koristemaalari Emil Ruokolainen. Hän suunnitteli takaseinän hiotun peilin ja johti sisustussuunnittelua. Ikkunoiden lasimaalaukset kukkineen ja Bacchus kuvioineen teki S. Wuorion maalausliikkeen taiteellinen johtaja Fritz Hilbert.

Remontin jälkeen avautunut ravintola sai nimekseen Kolme Kruunua. 1990-luvulla Kruunuun tehtiin baari. Muuten hienostunut miljöö on saanut kukoistaa alkuperäisessä muodossa. Suomalaisuusbuumin saapuessa Helsingin ravintolamaailmaan kymmenen vuotta sitten Kolme Kruunua löydettiin uudelleen, ja nykyään Liisankadulla tapaa Pohjoisrannan suuntaan vaeltavia japanilaisia nuoria kartat käsissään.

Kaksikymmenvuotiaista kahdeksankymmenen ikäisiin ulottuva asiakaskunta on ihastunut ravintolan perinteisiin annoksiin. Lihapullat, Läskisoosi ja runsaassa voissa paistetut tiristetyt silakat eivät kuulu kaupungin vähäkalorisimpiin annoksiin, mutta uudelta listalta löytyy myös Tomaatti-basilikakeiton, Vuohenjuustosalaatin ja Pariloidun kanan kaltaisia kevyempiä vaihtoehtoja. Kruunussa kannattaa ehdottomasti maistaa herkullista Oopperavoileipää tai Kuorrutettua kanaleipää. Lämpimät voileivät kun uhkaavat kuolla sukupuuttoon pizzerioiden paineessa.

Kruunun suosio osoittaa, että arvokkuus ja rentous mahtuvat mainiosti samaan ravintolaan. Syödään vähän, juodaan vähän ja jutellaan vähän, on Kruunun toimiva resepti. 

Teksti: Jaana Rinne

Kolme Kruunua
Liisankatu 5, 00170 Helsinki
Puh. (09) 1354172
www.kolmekruunua.fi