34. Carelia, Helsinki

Ihana ilta vintage-apteekissa

Carelian miljöö lumoaa. Syy on 1920 luvulla perustetun apteekin alkuperäinen sisustus: punavalkoruutuinen klinkkerilattia, kattoon ulottuva puupanelointi ja tunnelmaa jauhava lääkemylly ovat huumetta 1920- luvun estetiikasta innostuneelle. Tämän ihastusta herättävän miljöön ravintolan omistaja Asta Nurmilaukas säilytti avatessaan vuonna 1996 vanhan apteekin tiloihin ranskalaistyylisen brasserien.

Carelian persoonallinen kauneus kaksinkertaistuu, kun Kansallisbaletin tanssijat kävelevät näytöksen jälkeen Mannerheimintien yli Careliaan syömään. Ballerinoja katsellessa voi kuvitella olevansa muodinluojia innoittavan brittisarja Downton Abbeyn kulisseissa. Usein Careliassa voi bongata myös kuuluisia kapellimestareita tai Linnunlaulusta illalliselle kiiruhtaneen näyttelijäpariskunnan.

Keittiöpäällikkö Juuse Mikkonen, joka hallinnoi kyökissä, luottaa ranskalaisiin brasserie klassikoihin. Menu Brasserie ja Menu Carelia ovat hyviä valintoja. Menujen vaihtoehtoina on mutkattomia eurooppalaisia annoksia. Ranskalainen Luomutartarpihvi kuuluu kaupungin parhaisiin. Hyviä ovat myös algerialaisten siirtolaisten kanssa Ranskaan kulkenut Grillattu merquez-makkara puy-linssien kera ja Espanjasta terveisinä Grillattua secretoa Iberico-porsaasta. Tarjolla on myös Päivän kalasaalis.

Annokset ovat sopivan kokoisia. Kadun toisella puolella päivystävälle nakkikioskille ei illallisen jälkeen ole asiaa.

Palanpainimeksi voi kokeilla Carelian mittavan viinikellarin antia. Kellarista löytyy maailman parhaiden pientuottajien viinejä ja Carelian oman maahantuonnin helmiä. Careliassa on mahdollisuus satsata kenties kaupungin laajimpaan samppanjakokoelmaan. Kokeilun mahdollistaa mukava hintalaatusuhde: Boyzyn alueen Jean Vesselle ja Reimsin R de Ruinart ovat esimerkiksi käypiä vaihtoehtoja. Careliassa vietetään myös viini-iltoja ja viinin ympärille rakennettuja teemaviikkoja.

Ja espresso. Se on Careliassa samettisen, syntisen pehmeää, sellaista luksusta, joka sopii täydellisesti ravintolan vintage-ilmapiiriin. Hyvä kahvi viimeistelee illan modernissa brasserie- hengessä. 

Teksti: Jaana Rinne

Carelia
Mannerheimintie 56, 00260 Helsinki
Puh. (09) 2709 0976
www.carelia.info