33. Strindberg, Helsinki

Charmin toinen tuleminen

Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun kulman paraatipaikalle vuonna 1992 avattu ravintolainstituutio Strindberg palasi Pohjoisespalle elokuussa 2011 lyhyen poissaolon jälkeen. Strindbergin ystävien rintanappikampanja päättyi onnellisesti, sillä uuden Strindbergin avajaisten jälkeen porvariston hillitty charmi on täyttänyt tiiviisti kahvilan ja ravintolan. Pakolaiset ovat saapuneet kotiin.

Moni epäili voiko Helsingin ykkösterassin, mannermaisen kahvilan, kirjastobaarin ja à la carte -ravintolan saada toimimaan yhtä sulavasti kuin ”alkuperäisen” Strindbergin. Kyllä voi. Kanta-asiakkaat ja turistit ovat pitäneet huolta siitä, että Strindberg lasketaan juuri nyt Helsingin keskustaravintoloiden kermaan.

Tuula Hägerström on sisustanut Strindbergin monimuotoiset tilat selkeästi toisistaan erottuviksi ja asiakkaalle vaihtoehtoja tarjoaviksi. Sisustuksen ydin on viihtyisyys. Lounasravintola Bakfickan sopii mutkattomaan buffet-ruokailuun. Alakerran kahvilan pelkistetty linja vaihtuu yläkerran kirjastobaarissa runsaammaksi. Samalla rotukoirataulut ja pehmeät sohvat petaavat ilmaan enemmän kuin hyppysellisen suomenruotsalaisuutta. Saliin saavuttaessa ollaan jo ikään kuin isossa olohuoneessa. Siniharmaa lautalattia, kuviolliset tapetit, erikokoiset pöydät ja looshit ruudullisine pöytäliinoineen toivottavat asiakkaan tervetulleeksi kotiin.

Sali on täyttynyt illasta toiseen iloisista seurueista. Strindbergilla ollaan ja syödään sivistyneesti, iloisesti ja tasa-arvoisesti henkilökunnan vaaliessa tunnelmaa. Hymyilevä ja erityisen ystävällinen palvelu on alusta asti kuulunut Strindbergin menestysreseptiin. 

Tuttu ruokalistakin on ennallaan. Klassikot Bellmanin pannusta Caesar salaattiin ja Hiillostettuun loheen jatkavat, ja Köyhiä ritareita paistetaan yhä jälkiruokaherkuksi. Viinilistalta löytyy hyvän hintalaatusuhteen omaaviin annoksiin sopivia viinejä. Helppoa ja mukavaa.

Positiivisessa tempossa porskuttava hyvän tuulen Strindberg onnistuu uusissa tiloissa nousemaan vielä piirun verran vanhaa korkeammalle sekä tunnelman että ruoan suhteen. Onnistuminen on osoitus siitä, että Strindberg aikoo viihtyä nykyisellä paikallaan hamaan tulevaisuuteen.

Omalta osaltaan asiaan vaikuttavat turistit, jotka ovat vallanneet alakertaan perustetun Strindbergin Marikahvilan. 1950-luvun henkeen sisustetussa kahvilassa istuu joukko japanilaisia turisteja Pororieskaa ja Brunbergin suukkoja syöden ja Marimekosta ostettuja aarteita vertaillen. ”Helsinki on tosi kiva kaupunki”, he kuiskailevat toisilleen.

Teksti: Jaana Rinne

Strindberg
Pohjoisesplanadi 33, 00130 Helsinki
Puh. (09) 61286900
www.strindberg.fi