32. Aito, Helsinki

Matalalla profiililla, korkealla tasolla

Töölön intiimi Aito kuuluu niihin tasokkaisiin pikkuravintoloihin, jotka ovat ottaneet pysyvän sijan alueen asukkaiden sydämissä. Tasoonsa ja ilmapiiriinsä nähden se on kuitenkin melko tuntematon Helsingin ”piireissä”. Vähitellen Aitoon virtaa kuitenkin kiinnostuneita asiakkaita myös kauempaa. 

Yksi syistä on varmasti omistajien luoma selkeä profiili ja tuntuva présence, läsnäolo. Ravintoloitsija Tuomas Serkamo ja keittiömestari Kimmo Ylisuvanto ovat rakentaneet kokonaisuuden, jossa maukas, maltillisesti hinnoiteltu ruoka ja hyvä palvelu kohtaavat hienosti. Tuloksena on miellyttävä kokonaiselämys, joka monessa pikkupaikassa jää suunnitelman tasolle.

Joidenkin mielestä interiööri on ehkä arkinen, toiset haluavat pitää sen juuri tällaisena. 

Aidossa asiakas yhdistelee à la carte -listalta kahden tai kolmen ruokalajin menun kiinteään hintaan. Erityistä kiitosta ansaitsee päivän raaka-aineista valmistettu kasvismenu. Maut eivät häviä liha- ja kalaruoalle, ja vegetariaanien suosio on ravintoloissa pian korkeassa kurssissa. 

Aito on myös suosittu lounaspaikka. Lounasmenu on ehdotonta à la carte -tasoa. Alkuun esimerkiksi punajuurikeittoa, pääruoaksi paistettua siikaa tai luomukaritsan lapaa ja aterian kruunuksi uunijäätelöä.  Koko hieno ateria reilusti alle kolmen kympin. Päivittäin vaihtuva kotilounas sisältää vaihtoehtoina kotiruoan, ruokaisan salaatin ja hienon keiton. Ravintolan oma, vastapaistettu leipä saa jatkuvasti kiitosta.

 Aidossa tuoksuvat ja maistuvat metsä, riista, sienet, villikala. Sekin on valinta, jonka ajanhenkisyys on kiistaton menestystekijä. Harvassa pikkuravintolassa pääsee nykyisin herkuttelemaan jäniksellä, hirvellä, tateilla, kuhalla, siialla – ja huomisen peruskalalla hauella. Sama suomalainen, silti moderni linja jatkuu jälkiruokalistan tyrnikakussa ja karpaloiden kanssa tarjottavassa mallasvanukkaassa. Myös viinilistaa kiitellään sekä laadusta että kohtuullisesta hinnoittelusta.

Ravintolan osaava, ystävällinen salipalvelu on saanut paljon kiitosta. Kirjailija, ravintolakriitikko Tuomas Vimma sijoitti sen City-lehdessä  ”Sundmans Krogin ja Olon tasolle, – siis kaupungin kirkkaimpaan kärkeen”.

Hemmoteltujen ravintolafriikkien mielestä Töölön Museokatu on kaukana, mutta ne, jotka jaksavat istua muutaman minuutin raitiovaunussa ja kävellä sata metriä, palkitaan miellyttävällä ravintolaelämyksellä.

Teksti: Christer Lindgren

Aito
Museokatu 29
Puh. (09) 4544303
www.ravintola-aito.fi