31. Näsinneula, Tampere

Parasta lähiruokaa Tampereen huipulla

Näsijärven rannalla, Särkänniemen huvipuiston kyljessä kohoava 168-metrinen Näsinneula on Suomen korkein vapaasti seisova rakennelma. Pikahissit kiitävät huipulle 32 sekunnissa, ja näköalat palkitsevat käynnin ruhtinaallisesti. 

Tornin huipulla voi kokea toisenkin ainutlaatuisen elämyksen. Huvipuistojen näköalaravintolat, eivät tässä maailmankolkassa voi yleensä kehua korkealla tasollaan. Näsinneula tuottaa sitäkin suuremman yllätyksen. Monien mielestä Tampereen lähiruoan maineikkaimman puolestapuhujan Heikki Ahopelto loi täällä lujan perustan sekä omalle uralleen että ”Neulalle” maineen lähiruoan huippupaikkana.

Ravintolapäällikkö Eeva Kokko on jo useita vuosia jatkanut edeltäjänsä työtä ja ansaitsee korkeat pisteet suuren ravintolan tason ylläpitämisestä. Keittiöön on kerätty huippujoukkue valmistamaan maan kenties maukkainta perinneruokaa – 2010-luvulle täydellisesti sopivassa tyylilajissa. Suomalaiset ruokasesongit ja ympäröivän maaseudun tuoreet, valikoidut raaka-aineet jalostuvat annoksiksi hellävaraisesti, usein pelkistetysti käsiteltyinä. 

Ruokalista asettaa tarjolle kokonaisen menukokonaisuuksien sarjan Finlandia Menusta Tampere Menuun, OJ´s Menusta Kasvismenuun. Ravintolassa vieraileville ryhmille menut ovat hyvä valinta, eikä niissä todellakaan ole sarjatyön vivahteita. Näsinneulan lounasmenu sisältää syksyllä niin ankkaa kahdella tavalla kuin päiväntuoreena paistettua siikaa.

Parhaan käsityksen Näsinneulan ruokatuotteesta antaa Eeva Kokon keittiön à la carte -lista. Alku-, pää- ja jälkiruokaosastoilla on neljä valinnaista annosta, joiden raaka-aine- ja makukirjo tarjoaa monipuolisuudessaan runsaasti valinnan varaa. 

Hallitsevia ovat lähialueiden parhaiden tuottajien kaikkein paras tuotanto ja lähivesien antimet.  Kansainvälisiksi herkuiksi voi luokitella vain kampasimpukat – nekin tarjotaan kotimaisen kukkakaalin kanssa.  Suomalaiset maut muodostavat upean elämysten ilotulituksen: fenkolilohta ja katajanmarjaa, riekonrintaa ja puolukkaa, Vanajaveden kuhaa, kantarellia, selleriä ja omenaa, Alhonpakan ankkaa ja punaherukkaa…  Näsinneulassa voit myös maistaa, miltä Kaldoaivin poronvasan filee maistuu kardemummakastikkeen kanssa.

Jälkiruokaosastolla suurenmoinen mustikka kohtaa houkuttelevasti rosmariinin, ja suklaakin on luomua. 

Kun maan parhaasta lähiruoasta puhutaan, Tampere on vahvoilla, ja kyllä sen Näsinneulassakin maistaa.

Teksti: Christer Lindgren

Näsinneula
Särkänniemi, Tampere
Puh. (020) 713 0234
www.sarkanniemi.fi/nasinneula