30. Salutorget, Helsinki

Täydellistä tunnelmaa kaupungin kauneimmassa ravintolasalissa 

Tulee mieleen, että Kauppias Aleksei Kudrakof pitäisi tästä, kun hän maistelisi Salutorgetin upeassa ravintolasalissa akvaariosta kalastettua tuoretta hummeria ja tagliatelle pastaa. Vuonna 1841 tämän saman eli Brofeldtin talon ostanut kauppapuodin omistaja Kudrakov nimittäin tunnettiin herkullisesta kaviaaristaan ja hanhenmaksastaan.

Onpa hyvä, että Salutorgetin perustuksista löytyy muutakin kuin Helsingin Rahatoimiston ja pankin henkistä historiaa, ja vielä parempi, että kolme vuotta talossa toiminut Salutorget tekee nykymeiningillään kunniaa kauppias Kudrakofin hengelle.

Illasta toiseen hilpeät seurueet, perheet ja rakastavaiset nauttivat doorilaisten pylväiden ja lasimaalauksen riikinkukkojen suojeluksessa hyvästä ruoasta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta ja takaavat Royal Ravintoloiden uuden kruununjalokiven toimivuuden.

Salutorget näyttää kuuluvan kaikille kaupunkilaisille. Ravintolassa pidetään sukujuhlia ja palavereita, mutta varsinkin suomenruotsalaiset, turistit ja nuoret kaupunkilaiset näyttävät löytäneen Salutorgetin myös arki-iltaisin.

Arvokkaan miljöön tuunaaminen mukavaksi olohuoneeksi ei ole helppoa. Salutoget on loistava esimerkki siitä, miten viihtyisä interiööri yhdessä onnistuneen ruokatuotteen kanssa petaa ravintolalle menestystarinan.

Tuula Hägerströmin rakkaudella ja rautaisella ammattitaidolla toteuttaman ravintolasisustuksen avainsana on viihtyisyys. Rauhalliset nurkat, kutsuvat sohvat ja taitavasti käytetty luonnonvalo ja valaistus kutsuvat satunnaisen ohikulkijankin peremmälle, eivätkä karkota ovelta pois.

Kauppatorin kulmalle parkkeeranneen Satutorgetin ruokalista parantaa vuosi vuodelta. Laajan listan annosten estetiikka on entistä hienostuneempaa ja ruoka on päivän tuoretta. Tarjolla on joko Chef Menu tai Skandinavian Menu tai annoksia listalta, joka on jaettu Alkuruokiin, Simpukoihin, Perinteisiin, Äyriäisiin ja Pääruokiin. 

Skandinavian Menu eli Toast Skagen, Loimutettua nieriää tai Mureaksi haudutettua karitsan potkaa, uunijuureksia ja rosmariini-valkosipulilientä kiteyttää, mistä ravintolan ruokatuotteessa on kysymys. Tarjolla on maistuvaa bistroruokaa voita säästelemättä. Saisiko olla sinisimpukoita ja pekonia valkoviinikermakastikkeessa, var så god! Konstailemattomat ja selkeät annokset ovat Salutorgetin tyyliä, mutta Paistettua siikaa, Belugalinssejä ja sitruunavoikastiketta tyydyttää myös vaativamman kulinaristin.  

Salutorgetissa lounasarpa osuu Husmanskostiin. Esimerkiksi torstaisin talo tarjoaa Bouillabaissea ja rouillea. Sunnuntaibrunssille kannattaa varata pöytä.

Avarasta ravintolasta löytyy tiloja erilaisiin tunnelmiin. Ravintolasalin lisäksi Salutorgetissa on luonnonvalossa kylpevä mustavalkoinen kahvila, jossa istuminen kuuluu kaupunkilaisen etuoikeuksiin. Eurooppalaisen tunnelman viimeistelevät korkeat ikkunat, joista näkee Kauppatorin hyörinään ja Pohjois-Esplanadille. Kahvilan oma valikoima suolaisia ja makeita leivonnaisia täydentyy esimerkiksi Café au Laitilla.

Elegantti baari muistuttaa viiden tähden hotellien aulabaaria, mutta näkymä kauniiseen ravintolasaliin on harvinaisuus, jota kannattaa tuijotella. Baariin katettu Afternoon Tea on Salutorgetin tarjonnan uusin täydennys. 1920-luvun tyyliin toteutettu elämys on kiva syntymäpäiväyllätys ystävälle tai romanttinen päivän lopetus. Perinteinen tarjotin notkuu herkkuja, ja teevalikoima venyy Vihreästä Yunnan Jasminesta Valkoiseen Dynastiaan ja intialaiseen Earl Greyhin. 

Teksti: Jaana Rinne

Salutorget
Pohjois-Esplanadi 15, 00170
Puh. (09) 6128 5950
www.salutorget.fi