3. Farang, Helsinki

Syö juo mies nainen

Vuosi sitten suomalaisessa ravintolaskenessä siirryttiin uuteen aikaan, kun Matti Wikbergin ja Tomi Björckin Farang ohitti Hans Välimäen Chez Dominiquen Suomen parhaana ravintolana. Kahden tähden Michelin ravintolan kuuden vuoden valtakauden päättyminen oli osoitus ajan hengen kääntymisestä: Aasia voitti vanhan Euroopan, rento yhdessäolo jäykistelyn, ja puhdas nauttiminen ruoan snobistisen analysoinnin.

Kaakkois- Aasialaista keittiötä hellivän Farangin avauduttua vuonna 2009 Björck ja Wikberg ovat avanneet Pohjois-Aasiaan keskittyvän Gaijinin ja itäisen Välimeren ruokia esittelevän Boulevard Socialin. Kolmen ravintolan jättihittiys kertoo siitä, että pojat eivät ole todellakaan aasialaisen ruoan suhteen farangeja eli hölmöjä muukalaisia, mutta myös sen, että heidän ravintoloitaan tarvitaan tasapainottamaan kotimaiseen lähiruokaan ja pohjoismaisiin raaka-aineisiin viimeisen viiden vuoden aikana keskittynyttä ravintolakarttaa.

Helsingin perinteikkään Taidehallin tiloissa sijaitseva Farang jatkaa valitsemallaan tiellä. Ravintoloitsijat korostavat, ettei Farang ole fine dining -ravintola. Hyvä ruoka kauniisti laitettuna ja syötynä ei ole hienostelua vaan sosiaalista hauskanpitoa. Jutellaan paljon ja syödään paljon.

Farangin ravintolasalin pelkistetty, miltei baarimainen tunnelma luovat viihtymisen puitteet. Tärkeilemätön palvelu nostaa pääosaan farangin eli vieraan. Tummanpuhuva sisustus punaisin aksentein korostaa Thaimaan ja Kaakkois-Aasian eksoottisten makujen viehättävää esillepanoa. 

Ruoan ilotulitukseen ei kyllästy. Farang Maistelumenu pitää pintansa, se on kuin jännittävä minimatka, jonka tienviittoina on outoja nimiä: Chaplu-lehteä ja savustettua taimenta, Pehmeäkuorista taskurapua, Rapeaa possua palmusokerikaramellia ja Vasikanposkea vietnamilaisittain. Maistelumenu Siam tarjoaa toisen ja Vege Maistelumenu Golden Triangle kolmannen reitin muukalaisuuteen, toiseuteen.

Wikbergin ja Björckin vankka ammattitaito aasialaisista keittiöistä on Farangin menestyksen takana, mutta yhtä tärkeä on hommansa osaava henkilökunta. Farangin salissa on aina muutama ylimääräinen tarjoilija varmistamassa, ettei kuolleita hetkiä koeta. Kun järjettömän hyviä annoksia ja mielipuolisen makoisia drinkkejä kannetaan ripeää vauhtia pöytään ja pöydistä pois, ilmassa on tekemisen meininki. Homma pyörii kuin täydellisessä rokettirollibändissä.

Näillä eväillä pitäisi toteutua myös Tukholman valloitus vuoden 2013 alussa, jolloin Farang saa filiaalin naapurissa.

Teksti: Jaana Rinne

Farang
Ainonkatu 3, 00100 Helsinki
Puh. 010 322 9 385
www.farang.fi

Hälinää:
”Oman keittiönsä tuntijoita! Hyvin koulutettu asiallinen henkilökunta ja aina mahtava ruokakokemus.” / ”Maistelumenut ovat aivan superherkkua ja tarjoilu tehokasta, mutta ystävällistä.” / ”Asiakaspalaute puhuu puolestaan, taso on pitänyt kovasta myllytyksestä huolimatta mikä on arvostettavaa.” / ”Kansainvälisestikin arvioituna oman genrensä huippua.”