29. Ravintola Os, Kuopio

2000-luvun gastronomiaa keskellä kalakukkokaupunkia

Kokki Mikko ja kylmäkkö Pauliina Rosendahl panivat Kuopiossa alulle merkittävän muutoksen, kun he vuonna 2005 perustivat Ravintola Os -nimisen ruokaravintolan Kuopion ydinkeskustaan, näkymiä hallitsevan remonttityömaan varjoon.

Rosendahlit halusivat pois Helsingin hulinasta, mutta loivat Kuopiossa aivan omat ruokahulinansa. Kuopiolaiset, mökkiläiset ja läpikulkijat kiittävät nauttivat, kiittävät ja kumartavat.

Kuopio oli saanut vahvan maineen muikku- kalakukkokulttuurin pääkaupunkina, mutta muu gastronomia on ollut lähinnä lihaisan Mustan Lampaan varassa. Sekin on edustanut – ansiokkaasti kyllä – viime vuosisadan arvokasta, mutta konservatiivista perinnettä. Tässä ympäristössä Os lähti liikkeelle matalalla profiililla, mutta uuden ruokapaikan suosio taisi yllättää ravintoloitsijatkin. Linjansa yrittäjät määrittelivät skandinaavis-ranskalaiseksi, mutta savolaisetkin maut ovat usein aistittavissa. Viiniosaaminen ja -valikoima ovat korkeaa tasoa. 

Rosendahlit olivat hankkineet kokemuksensa ja osaamisensa Helsingin laaturavintoloissa, esimerkiksi Kuussa, Careliassa, Palacessa ja Lehtovaarassa. Yrittäjävetoisuus ja Rosendahlien innovatiivinen ote toi Kuopioon 2000-luvun tyylin, lyhyet menut ja keittiökäsityön parhaat puolet. Rosendahlit laajensivat nopeasti toimintaansa sekä herkkumyymälään ja osakkuuksiin kaupungin muissakin ravintoloissa, muun muassa tilausravintola Tiukanlinnassa. Myös kokkikurssit ja catering kuuluvat Os-palvelutarjontaan.

Lippulaiva on yhtä kaikki Ravintola Os. Asiakas kiinnittää heti huomionsa kohtuulliseen hintatasoon, varsinkin kun ruokatuote sisältää useimmat uuden suomalaisen keittiön parhaista puolista. Raaka-aineet ovat huolella valittuja ja korkeatasoista, sesongin antimet ovat hyvin edustettuina, ja keittiötyö kertoo paitsi laadusta myös luovuudesta. Täällä avokeittiökin on luonteva, ravintolaelämystä tukeva ratkaisu.  

À la carte -lista vaihtuu noin kuukauden välein siten, että kanta-asiakkaallakin riittää aina valinnan varaa.  Ranskaa voivat edustaa vaikkapa artisokka ja etanat, pohjoista ja Suomea savulohi, possunkylki ja karpalot. 

Kun Mikko Rosendahl palkittiin Kuopion alueen vuoden 2011 nuorena yrittäjänä, huomionosoitus osui varmasti oikeaan paikkaan. Vuosien myötä ravintola ja ravintoloitsija ovat saaneet valtakunnallistakin julkisuutta, sillä Rosendahl tunnetaan myös TV-kokkina. 

PS. Tiedoksi niille, jotka ovat pohtineet ravintolan nimen merkitystä: Os tarkoittaa ranskaksi luuta.

Teksti: Christer Lindgren

Ravintola Os

Tulliportinkatu 46–48, 70110 Kuopio

Puh. (017) 263 3999
www.ravintolaos.fi