28. Sea Horse, Helsinki

Jokamiehen reilu ruokapaikka

Helsingin ravintolakartalla on puolisen tusinaa ravintolaa, jonka kaltaisia ei ole missään muualla.  Niitä voidaan hyvällä syyllä kutsua klassikoiksi, sillä ne säilyttävät tyylinsä ja tasonsa vuodesta toiseen. Olosuhteet ja arkiset asiat voivat välillä vaarantaa koko niiden olemassaolon, mutta ne palaavat aina – silloinkin, kun perinteiset hienostoravintolat katoavat. 

Elite, Kosmos, Kolme kruunua, Salve – ja ennen kaikkea Sea Horse, Sikala, niin kuin stadilaiset sitä lämpimästi nimittävät.

Kapteeninkadun vuonna 1934 perustetun kortteliravintolan kyltti kutsuu asiakkaita omilta kulmilta, mutta myös kauempaa stadista, koko maasta, Tukholmasta ja joskus Amerikasta asti. Suuria ikäluokkia vetää nostalgia, heidän lapsiaan uteliaisuus, perinteet ja jonkinlainen eksotiikka.  Sikalan ilmapiiri on ainutlaatuinen, ja juuri kokonaiselämys on sen suurin valtti.

Sikalassa toki juodaan, on aina juotu, eikä toisen juomiseen puututa, kunhan ei muita häiritä. Alkoholi ei kuitenkaan ole suurimpia syitä lähteä Sikalaan. Tänne tullaan tapaamaan tuttuja ja tutustumaan toisiin – yleensä stadilaisiin. Tänne tullaan kuin toiseen olohuoneeseen, koska ilmapiiri, astioiden kilinä ja puheensorina ovat tuttua ja turvallista äänikulissia.

Tuttua on myös ruoka.  Monelle siitä on ajan myötä tullut melkein yhtä kotoisaa kuin oman mamman kotona. Annokset ovat runsaita, ja listalla riittää valinnan varaa. Oma listansa on usein myös klassikkojen klassikkoannoksilla, joita kanta-asiakas syö yhä uudelleen ilman että kukaan on arvostelemassa.

Klassikkoravintoloiden listat ovat aina olleet suunnilleen samanlaisia. Nyt joku niistä on liittänyt menuun salaatin tai kaksi, ehkä kasvisruoankin. Pääpaino on kuitenkin ruokalajeissa, joilla on pysyvä sija sydämessämme ja vatsassamme – lämpimistä voileivistä lihapulliin, pyttipannusta wieninleikkeeseen, letuista originelliin kahvi ja konu -jälkiruokaan.

Sea Horsen erikoispiirteisiin kuuluu sisäelinruokien yllättävä suosio. Pariloitu maksa on yksi menekkiannoksista, ja kateenkorvan menekki on yllättävä.

Kokonaan oman lukunsa ansaitsevat legendaariset rapeaksi paistetut silakat: kuusitoista kalaa ja pieni vuori omatekoista muussia. Niitä rapeakuorisia siis, joita maailmankuulu trumpetisti Dizzy Gillespie söi ensin omat 16, ja sitten puolet kaverin silakoista, citylegendan mukaan.

Se taas ei ole legendaa, että maailmankuulu mediapomo ja trendien haistelija Tyler Brûlée nimesi Sikalan silloisen härkäpannun kymmenen parhaan ikinä syömänsä annoksen joukkoon. Faktaa on sekin, että Sea Horseen kannattaa torstai-illasta lauantaihin varata pöytä etukäteen. Klassikoiden suosio kun näyttää vuosien mittaan vain kasvavan.

1980-luvun lopulla huonosti hoidettu krouvi veti kyllä jo viimeisiään, mutta yksityinen omistajaryhmä pelasti paikan. Avajaispäivänä jono ulottui Neitsytpolulle asti.

Teksti: Christer Lindgren

Sea Horse

Kapteeninkatu 11, 00140 Helsinki

Puh. (09) 628 169
www.seahorse.fi