27. Juuri Keittiö & Baari, Helsinki

Lähituotannon kansainvälinen konsepti

Ravintoloiden nimet kielivät trendeistä. Spis, Boulevard Social, Patrona ja Pueblo y Taqueria kertovat, että suomalaisuus on vuoden aikana tehnyt tilaa pohjoismaisille, meksikolaisille ja itäisen Välimeren alueen ravintoloille.

Härmä on silti yhä voimissaan, sillä tuoreella tavalla suomalainen, lähituottajien parhaita herkkuja fine dining -tyyliin tarjoava Juuri porskuttaa yhä Korkeavuorenkadulla.

Juurenpuoti joutui sulkemaan ovensa, mutta oman tyylinsä löytänyt ravintola Juuri imee helsinkiläisiä ja vierailijoita mukaan kansainvälisellä otteella suomalaiseen ruokaseikkailuun. Juuren puoti sulki syksyllä 2012 ovensa, mutta naapurissa on suuren suosion saavuttanut Latva-baari, jonka juomissa maistuvat metsämarjat, yrtit ja peltojen anti.

Juuren ravintoloitsijoiden Ilja Björsin ja Jarkko Myllymäen tapauksessa suomalaisuus ei tarkoita sisäsiittoista omaan napaan tuijottelua, vaan innokasta vaikutteiden kokeilua avomieliseltä pohjalta. Luomua, lähituotantoa ja eettisesti kestävää ruokaa hyödyntävä Juuri onkin lähtökohtansa vuoksi täydellisen kansainvälinen konsepti.

Kortteliravintolan ilta lämpiää sapastelulla. Sapakset eli suomalaiset tapakset ovat hankkineet faneja New Yorkia myöten. Ei ihme, sillä pienet annokset henkivät sellaista innovatiivisuutta, että pelkästään sapasten varassa pystyy rakentamaan illallisen laajalla makupaletilla.

Uudella listalla on sapasten ohella mielenkiintoisia pääruoka-annoksia: Haukea, haukibellmannia ja maustekurkkua, Fasaaninrintaa Sipuli- savukylkistruudelin ja villivadelmanlehtikastikeen kera.

Viinit ovat Juuressa ravintolahintoina edullisia ja niitä myydään laseittain. Juuren lounas on muuttunut. Nykyään lounasta tarjoillaan pöytiin à la carte listalta.

Juuren ainutlaatuinen tunnelma on osa vetovoimaa on ravintolan. Modernien design-esineiden ja historiallisen rakennuksen yhdistelmä on poikinut kodikkaita tiloja, joissa tumman puun kanssa hienosti mallaava viininpunainen, joka houkuttelee istumaan pitkää iltaa.

Teksti: Jaana Rinne

Juuri Keittiö & Baari
Korkeavuorenkatu 27
Puh. (09) 635 732
www.juuri.fi