26. Kosmos, Helsinki

Helsinkiläistä lohturuokaa

”Haluaisin hirttäytyä silmäripsiisi” lausui nuori Tommy Taberman eräälle nuorelle naiselle Kosmoksessa 1980-luvun alussa. Tuolloin Kosmoksessa elettiin runojen vaikutusta yleisöön kokeilevien kirjailijoiden kulta-aikaa.

Kuvataiteilijat, kirjailijat ja toimittajat olivat vallanneet Helsingin perinteikkäimmän boheemipaikan jo edellisillä vuosikymmenillä. He toivat 1980-luvulla jälkikasvunsa Kosmokseen ja tiedottivat, että kotimainen nykytaide on jo ravintolan alkuajoista kuulunut sen interiööriin, ja että ”Kosmoksessa käyvät kaikki”. Kosmoksessa on varmasti myös nähty kaikki. Kaikkea on luultavasti edeltänyt kunnioitettava määrä alkoholia. Yrjö Hepolammen perustaessa vuonna 1924 Kosmoksen, Suomessa vallitsi kuitenkin kieltolaki ja Kosmos oli ensin näyttelijöiden kokoontumisten näyttämö.

Ruokasali, ruokala, ravintola ja kulttuurikapakka: Kosmos on 90-vuotisen olemassaolonsa aikana ehtinyt juottaa ja varsinkin syöttää ja ravita ison siivun helsinkiläisiä. Vuosikymmenien aikana Kosmokseen kehittynyt keittiö on läpileikkaus stadin kansainvälisestä historiasta. Ravintolahistorian juuret ovat naapurimaissa, Ruotsissa ja tietenkin Venäjällä. Tuloksena on ranskalaisen keittämisen sooseilla silattua melankolisen moodin särvintä. 

Kosmoksen lohturuoan itäinen vaikutus on vahva. Tarjolla on Blinejä mäteineen ja smetanoineen, Silliä à la Russe, ja Tatti Julienne. Venäjää peesaavat ranskalaiset herkut: Juustokuorrutetut etanat ja valkosipulia, Coeur de Filet Provencale ja Tartarleipä. Kala-annoksissa on ruotsalaista keveyttä ja Suomi näyttäytyy varsinkin riista-annoksissa.

Kalevankadun ikkunoiden takana vaihtuneet muodit eivät ole ”maailmankaikkeuden” sisustusta juurikaan muuttaneet. 1920-luvun marmoripöydät ja kaakelilattian ovat ajan mukana korvanneet pöytäliinat, kokolattiamatto ja palmut.

Yrjö Hepolammen perustama Kosmos on pysynyt suvun käsissä. Nykyään Yrjön tytär Katri Hepolampi ja hänen tyttärensä Irina vastaavat ravintolasta. Kanta-asiakkaita on paljon, mutta taiteilijat ovat saaneet seurakseen kulttuurivirkamiehiä ja matkailijoita, jotka tulevat Kosmokseen kokeilemaan ja ihastumaan helsinkiläiseen lohtukeittiöön. Ulkomailla paras ruoka on rasvaista ja suolaista. Sen Kosmos osaa Suomessa paremmin kuin kukaan muu. 

Teksti: Jaana Rinne

Kosmos
Kalevankatu 3, 00100 Helsinki
(09) 647 255
www.kosmos.fi