23. Kuurna, Helsinki

Hyvin piilotettu, paljon rakastettu

Ensi kertaa Kuurnassa käyvien voi olla vaikea löytää koko paikkaa. Ulkoseinässä on toki kyltti, jossa lukee Ravintola, mutta paikan suosiota ja tasoa on vaikea heti mieltää.

Antto Melasniemen ja Heikki Purhosen kymmenvuotias esikoisravintola Kruununhaassa ei ole menettänyt hohtoaan samojen omistajien Ateljé Finnen, Putte's pizzerian tai Kellohallin myötä, päinvastoin. Hämyisä, noin 20-paikkainen Kuurna kutsuu niin rentoon illanviettoon kavereiden kesken kuin romanttiselle kahden hengen illalliselle. Tiivis, lempeä ahtaus kun sulkee vain-me-kaksi -paritkin omaan lämpöiseen syliinsä, jossa pöytänaapureiden keskustelutkin sekoittuvat samaan miellyttävään sorinaan.  

Keittiö sijoittuu salin tapaisen yläpuolella olevalle parvelle, ja kokkien puuhat, pannujen kolina ja lautasten kilahtelu elävöittävät tunnelmaa mukavasti – ja melko äänekkäästi. 

Kuurnassa vietetään iltaa kuin mielikuvaa eurooppalaisesta elämästä. Ainoa rajoite on aika: kaksi kattausta määrittää elämyksen parituntiseksi, eikä mukavaa, sopivaa pöytää digestivon nauttimiseen ole aivan ”hoodeilla”. 

Lyhyt mutta antoisa, viikoittain vaihtuva menu koostuu kolmesta alku-, kolmesta pää- ja kolmesta jälkiruoasta, joista jokainen voi koota mieleisensä kahden tai kolmen ruokalajin aterian.  Vähän päälle kolmen kympin hinta on makuihin ja käsin tehdyn ruoan charmiin nähden edullinen.

Ruoka perustuu sesongin mukaisiin lähituottajien raaka-aineisiin, ja Kuurnassa kaikkien ravintoloiden lupaama tuoreus ja laatu myös toteutuvat.  Pikkuruisessa keittiössä loihditaan kotoisaa ruokaa, joka usein nousee fine dining -tasolle. Lokakuisen viikon listalla on sekä mielenkiintoisia houkutuksia, esimerkiksi paahtosilakkakeitto, ja kurpitsa-mantelikakku kurpitsasorbetin kera. Painopiste on kuitenkin kotoisan tutussa makumaailmassa. Kuurnassa se voi merkitä maalaispateeta, haukipyöryköitä, sitruunakakkua tai suklaamoussea. 

Ammattitaitoinen, mutta rento tarjoilu ihastuttaa, samoin tarkkaan mietitty viinilista, jolta ei jokapäiväisyyksiä löydy. 

Kuurnan lumo on kuitenkin määrittelemätöntä. Se työntää monen ensi kävijän takaisin nimettömältä näyttävään ”Ravintolaan” uudelleen, ja uskollisimpien kanta-asiakkaiden määrä alkaa olla maksimissa.

Tiedoksi: Kuurna kerää jatkuvasti erityiskiitosta asiakkailta omatekoisilla sämpylöillä ja näkkileivällä.

Teksti: Christer Lindgren

Kuurna
Meritullinkatu 6, 00170 Helsinki
(09) 670 849
www.kuurna.fi