22. Hella & Huone, Tampere

Monien polkujen puutarha

Tampere voi ylpeästi esitellä 5–6 niin korkeatasoista ja keskenään erityyppistä ravintolaa, että ne kestävät vertailun Helsingin parhaimmiston kanssa.

Kiintotähtiin kuuluu 38-asiakaspaikkainen Hella & Huone, joka Arto Rastaan omistuksessa säilyttää tasonsa vuodesta toiseen ja kykenee myös tuottamaan myönteisiä yllätyksiä. Keittiön ajatus ja ruokalistojen sisältö pohjautuu ranskalaiseen ruokakulttuuriin, mutta myös pohjoismaisen keittiön raikkaus ja selkeys ovat vahvasti esillä. 

Hella & Huone on omistajansa ja keittiömestarinsa Arto Rastaan näköinen ravintola, jota ei ole helppo määritellä yleisimmillä luokituksilla. 

Rastas kuvailee itseään kokiksi, ”joka ei koskaan löytänyt sitä yhtä polkua kuljettavaksi”. Siksi hänestä tulikin monien polkujen kulkija, joka ylittää suvereenisti rajoittavat opit ja tyylisuunnat. Samalla hän nostaa esille oman luovan työnsä perusarvot : Puhtaan ja selkeän maun. Sesongin raaka-aineet, joista suuri osa kasvatetaan itse tai hankitaan lähitiloilta. Kasvatetut ja seudun pientiloilta hankitut, sesonkien kiertoon perustuvat raaka-aineet.

Persoonallisuus on koko ruokatuotteen avaintekijänä. Pyrkimys kiehtovuuteen – myönteisen jännitteen ja keskustelun ainekset ja hyvän olon luominen ovat tekemisen ytimessä. Intohimo, joka vie eteenpäin, mahdollistaa uudet elämykset.

Menu vaihtuu kymmenen kertaa vuodessa, ja asiakas voi nauttia 2–8 ruokalajin aterian tai vain yhden annoksen. Uusia elämyksiä edustaa syksyn à la cartella esimerkiksi alkuruoka, joka yhdistää poron ja vadelman maut, ja pääruoka, jossa merirapu kohtaa kotimaiset juurekset.  Suklaan ja tatin yhdistäminen kuulostaa ensin oudolta, sitten houkuttelevalta ja lopulta kiehtovalta.

Vuosikalenterissa on aina tilaa myös erikoisviikoille. Food is Art -yhdistyksen tämän syksyisessä tapahtumassa teemana oli villisika, josta myös Hella & Huoneen keittiö valmisti omat upeat muunnelmansa.

Monien polkujen kulkijalle sopii hyvin myös yhteistyö suomalaisen molekyyligastronomian johtohahmon, professori Anu Hopian kanssa. Kiinnostus ruoanlaiton kemiaan ei suinkaan ole kadonnut; laji tarjoaa vielä paljon tutkittavaa ja maisteltavaa, ja Rastas on tässä työssä täysillä mukana.

Arto Rastas jakaa nykyisin pitkät työpäivänsä ravintolan ja Helsingin Kulinaarisen Instituutin välillä. Vapaa-ajan ongelmia tuskin on, kun tähän vielä lisätään vilkas catering-toiminta. Aina tarpeellista volyymia tuo ravintolayhtiöön rautatieaseman yhteydessä toimiva Hella & Huone Deli, jonka eväät ovat toista luokkaa kuin normikioskissa. 

Teksti: Christer Lindgren

Hella & Huone
Salhojankatu 48, 33500 Tampere
Puh: 010 3223898
www.hellajahuone.fi