21. Tintå, Turku


Viinibaari Espanjan, Italian ja Libanonin risteyksessä

Pistäytyminen Aurajoen rannassa viinibaari Tintåssa on pikavisiitti Etelä-Eurooppaan – raukea tunnelma ja rehevät maut vievät hetkessä kauas arjesta. Suurelle liitutaululle kootut viinit, makeita herkkuja pursuava vitriini ja pikaiseen lasilliseen kannustava pystybaari viinitynnyrien äärellä viimeistelevät ilmapiirin.

Noin kaksi ja puoli vuotta toiminut Tintå on luonut Suomessa ainutlaatuisen konseptin, jossa viini ja ruoka tasapainottavat toisiaan. Se on ihanteellisella paikalla Läntisen Rantakadun ravintolapromenadilla, ja kesällä jokirannan terassi tuplaa asiakaspaikat.

Ruokalistan perusideat tulevat Espanjasta ja Italiasta. Tapakset, pinxot, pizzat ja vartaat tehdään alusta loppuun itse. Kaikessa näkyy keittiöstä vastaavan libanonilaisen Joseph Youssefin kädenjälki, eivätkä libanonilaiset maut ole turkulaisille liian eksoottisia.

Tintån pizzasta on tullut käsite. Soikea gourmet-pizza paistetaan kiviarinauunissa ja täytteet ovat ensiluokkaisia. Perjantaipihvin ansiosta Turussa tunnetaan yhä myös pitkä ja kostea lounas, sillä pihvin pariksi valitaan perjantaiviini. Pisimpään ”lounaalla” viihtyvät käyvät sammuttamassa työkoneensa puolen yön maissa.

Viinitarjonta on koottu niin, että aina voi kokeilla jotain uutta. Turkulaiset ovatkin oppineet kysymään ”mitäs mä tänään joisin”, ja viinimestari Lena Modigin sadan viinin lista kiertää hyvin. Tintå ei keskity muoteihin vaan tarjoaa viinejä ympäri maailmaa, jopa sellaisista maista kuin Bolivia, Kreikka, Libanon ja Unkari.

Valikoima innostaa omatoimisiin tastingeihin. Laadukkaimmat laseittain tarjolla olevat pullot saavat typpihoitoa Wine by the glass -järjestelmässä, joten tarjolla on myös erikoisuuksia moitteettomassa kunnossa.

Rennon ja rosoisen tunnelman takana on muun muassa Blankoa pyörittävä Klonk Oy. Ei ihme, että viinibaariin on oltava varaus ja liki jokaiselle asiakkaalle maistuu myös ruoka.

Teksti: Kalle Kirstilä

Tintå
Läntinen Rantakatu 9, 20100 Turku
+358 2 230 7023
www.tinta.fi
info@tinta.fi