2. Muru, Helsinki

Enemmän kuin osiensa summa

Muru on itsestään selvä vastaus, kun kysytään parasta esimerkkiä suomalaisesta bistrosta. 

Se on huippuammattilaisten perustama ravintola, joka tuottaa juuri sellaista ruokaa kuin omistajat haluavat valmistaa ja itsekin syödä.

Muru ei hae Michelin-tähtiä eikä snobbaile ryhmän taidoilla tai trendikkäillä erikoisuuksilla. Luvassa on joka kerta mieleenpainuvan ravintola-aterian keskeiset elementit – erinomaista ruokaa, laadukasta viiniä ja sydämellistä palvelua.

Miehet Murun takana ovat huippukokit Henri Alén ja ”Sir Lintsi” Linnamäki sekä sommelirit ja salin vastaavat Samuil Angelov ja Nicolas ”Niki” Thieulon. Ravintola voi siis nousta menestykseen myös samanhenkisen ryhmän omistamana ja vetämänä, kun konsepti on selkeä ja tavoitteet yhteiset. Ehkä menestys perustuukin erilaisiin persooniin, jotka luontevasti täydentävät toisiaan.

Menestyksen aallonharjalla seilaava Muru kattaa salinsa kaksi kertaa illassa, ja ruokalista vaihtuu päivittäin. Tyypillistä herkkua ovat esimerkiksi Sir Lintsin taidokkaat pateet, täydellisesti kypsennetyt risotot, karitsan tai naudan maukkaimmat, edullisimmat osat ja lopuksi ihanat jälkiruoat, vaikkapa jäätelöt ja suklaafondant.

Ruoasta voi aina löytää myös Murun omia, hienovaraisia vivahteita. Esimerkiksi rapeakuorisessa crême caramelissa maistuu vadelman lisäksi laakerinlehti. Todella korkeaan laatuunsa nähden kahden tai kolmen ruokalajin päivällinen on hinnaltaan kohtuullinen.

Sommelierit Niki ja Samuil kokoavat ravintolan yllä olevalle parvelle Murun tyyliin sopivia viinejä, yleensä pienistä, meillä tuntemattomistakin viinitaloista. Muruun kuuluu myös pieni viinibaari, joissa vieraat voivat maistella juomia myös laseittain, pienten charcuterie-tyyppisten maistelupalojen kera. 

Murussa ruokalista vaihtuu päivittäin, ja ruokafilosofia perustuu laadukkaisiin raaka-aineisiin ja bistroklassikoihin. Annoksissa maistaa rakkauden ruokaan, mutta myös leppoisaan inhimillisyyteen. Keittiöstä voi kuulua Henkan laulua tai Lintsin iloista jutustelu. Mestarit tulevat usein myös salin puolelle jutustelemaan.

Muru on jo kaksi vuotta kasvattanut suosiotaan lajinsa selkeänä ykkösravintolana Helsingissä. Ei olekaan ihme, että Suomen Gastronomien seura valitsi sen keväällä Vuoden ravintolaksi 2012. Yksityiskohtaisempien perustelujen takana on palkinnon jakajien mutkaton kiteytys: ”Murun perustajat huomasivat jo varhain asiakkaiden halun nauttia lämminhenkisestä, laadukkaasta, mutta mutkattomasta bistrosta”.  Sen toiveen Henkka, Sir Lintsi, Niki ja Samuil ovat oivallisesti täyttäneet. 

PS. Alénin mukaan hyvän kokin tuntee täydellisestä, kuohkeasta munakkaasta.  Hänellä on asiasta citylegendan arvoista kokemusta uransa alkuajoilta Ravintola Palacesta.  Siksi luomumunakas on Murussa tarjolla aina, muistuttamassa huolellisen työn merkityksestä. 

Teksti: Christer Lindgren

Fredrikinkatu 41, 00120 Helsinki
Puh. (09) 4289 1213
www.murudining.fi

Hälinää:
”Tekijöidensä näköinen ravintola.” / ”Murussa on ylivoimainen tunnelma ja vieraanvaraisuus, näkevät mahtavasti vaivaa sekä viinilistan että ruoan osalta. Partnerit kouluttavat henkilöstöään ja kannustavat alalla eteenpäin. Ei tiukkapipoista tekemistä eikä tylsistymistä havaittavissa.” / ”Pidän ruoasta, perusherkullista ja oivaltavaa. Leivät superhyvät. Poikkeava, mielenkiintoinen viinilista. Kuitenkin suht. järkevä hintataso laatuun nähden. Lämminhenkinen, innovatiivinen, kotoisa ja rento ravintola.” / ”Välitön ja aito tunnelma, jossa huokuu koko henkilökunnan ilo työstään.” / ”Kundit saavat ravintolan täyteen joka päivä, nostan hattua.”