17. Smör, Turku

Yhteispohjoismaisella asialla

Smörin sijainti Turun kirjastokorttelissa ja Aurajoen rannassa, kaupungin uudessa laaturavintolakeskittymässä asettaa haasteen oman ruokailmeen löytämiselle ja ennen kaikkea sen viestimiselle potentiaaliselle asiakaskunnalle. Kaiken lisäksi Smöriä pitävä Voiveljet Oy operoi aivan naapurissa myös kaupungin puhutuimpiin nousijoihin kuuluvaa Tintåa sekä niinikään ruokatuotteeseen panostavaa viiniravintola E. Ekblomia. Smörin profiilia onkin teroitettu sen kolmivuotisen olemassa olon aikana jatkuvasti.

Puhelinlaitoksen entisiin tiloihin, vanhaan arvotaloon, luotu ravintolamiljöö on ajattoman moderni ja kellarisijainnista huolimatta avara. Siten tila on mitä osuvin paikka syventyä häiriöttä korkeamman gastronomian tuotoksiin.

Puhtaasti fine diningiin erikoistuneen ravintolan puuttuessa Turusta, Smörin skandinaavinen ruokalinja on lipunut taiten tehdystä husmanskostista yhä viimeistellympään suuntaan, kohti fine diningia. Myös annoskoot tukevat suosioon nousseiden maistelumenuiden valintaa. Linja tuntuu oikealta.

Asiakkaiden pelottamiseksi ja kynnyksen korottamiseksi fine dining -lähestymistapaa ei kuitenkaan alleviivata, mikä sopii hyvin turkulaiseen ruokailmapiiriin. Pääkaupunkiseudulta saapuvat asiakkaat voivat nauttia tästä kotikenttäänsä kohtuullisemmalla hinnoittelulla, etenkin viinien osalta.

Keskustan lounashintakilpailuun Smör ei ole lähtenyt, mutta sen kolmen ruokalajin lounas on hyvä sijoitusvinkki pohjoismaisista mauista kiinnostuneelle lounastajalle. Smörin kapean puoleinen á la carte -lista vaihtuu parin kuukauden välein ja takaa laaturaaka-aineet ja hyvän kierron. Hankinnoissa panostetaan lähituottajiin, josta on esimerkkinä kotimaisen parsankasvattajan koko tuotannon ostaminen. Smörin raaka-ainekartta ulottuu kuitenkin Suomi-neidon antimien ulkopuolelle. Kun mukaan otetaan Skandinavia, päästään esimerkiksi laajemman kala- ja äyriäistarjonnan äärelle. Skandinaaviselle keittiölle leimallisesti Smörin ruoissa luotetaan puhtaisiin ja selkeisiin makuihin.

Viineissä Smör satsaa pieniin tuottajiin ja niin ikään lähialueeseen, tässä tapauksessa Eurooppaan. Palkittu sommelier Arttu Sademaa vastaa niin Smörin kuin naapurin viinibaarin valikoimasta. 

Teksti: Kalle Kirstilä

Ravintola Smör
Läntinen Rantakatu 3
20100 Turku
Puh. (02) 536 9444
www.smor.fi

Hälinää:
”Modernia ja huolella tehtyä skandikeittiötä.  Laaja, hyvätasoinen ja kohtuuhintainen viinikellari, josta arvostettu sommelier Arttu Sademaa vastaa.” / ”On hienoa huomata, kuinka valmis ravintola voi alati kehittyä kokonaisuutena, kun yksityiskohtia vahvistetaan ja suunta on kirkas kuin mikä.”