15. Nokka, Helsinki

Parhaat paikalliset raaka-aineet

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho isännöi Nokassa tänä vuonna 10-vuotisjuhlien kunniaksi illallisten sarjaa, jonka vierailevina keittiömestareina hääräävät Nokan nousuun nostaneet miehet. Markus Maulavirta, Nokan keittiön luoja, oli itseoikeutetusti ensimmäinen kokkivieras.

Nokassa kaikki perustuu VIP-tuottajien (Very Important Producer) ensiluokkaisiin raaka-aineisiin. Lähiruokaa kokattiin Katajanokalla jo ennen kuin termistä muualla tiedettiin. 

Ruoho kutsuu ruokaa mieluusti paikalliseksi ja korostaa tätä nimeämällä ruokalajit raaka-aineiden alkuperäpaikkakunnan mukaan. Listalla vilisee nimiä kuten Bovik, Salla, Iitti ja Itämeri. Bovikista keittiöpäällikkö saa ilmakuivattua kyyttöä, Sallasta poroa, Iitistä possunposkea ja Itämerestä silakkaa. Tuoreet sesongin raaka-aineet tulevat tarjolle kauniisti, kepeästi ja maistuvasti. 

Nokka vaalii pitkäaikaisia suhteita VIP-tuottajiinsa. Nämä jo ystäviksi muuttuneet toimijat eri puolilta Suomea pääsivät syyskuun alussa toistamiseen esiin vielä paremmin kuin arkena: Pientilatorilla ruoka sai kasvot, kun sadat kaupunkilaiset kohtasivat Nokan parhaita tuottajia. Torista on tulossa perinne, ja pikku puoti kaupitsee valikoituja ravintolan käyttämiä tuotteita muina aikoina.

Varmuudesta ja herkullisuudesta kertovat lukuisat palkinnot, viimeksi Nyt-liitteen kriitikot nostivat Nokan Suomen parhaaksi ravintolaksi, ja jo kolmesti kohdalle on osunut valinta parhaaksi HelsinkiMenu-ravintolaksi.

HelsinkiMenun tekeminen selvästi inspiroi Ruohoa, ja neljän ja kuuden ruokalajin menut kokoavat parhaista parhaat sesongin tuotteet ravintolan suosituimmiksi kokonaisuuksiksi. 

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Nokka
Kanavaranta 7 F, 00160 Helsinki
(09) 6128 5600
www.ravintolanokka.fi

Hälinää:
”Mahtavaa lähiruokaa, tunnelmallinen miljöö ja asiantunteva palvelu.” / ”En ole pettynyt kertaakaan. Raaka-aineista saa paljon tietoa, ja henkilökunta kertoo niistä silminnähden omistautuneina.”