14. Demo, Helsinki

Matkalla instituutioksi

Demoa on ihailtava. Se on porskuttanut pioneerina pian kymmenen vuotta.

Tommi Tuomisen keittiö marssittaa pöytään sarjan herkullisia makuja, joihin on innoittanut milloin klassinen ranskalainen keittiö, milloin jokin Espanjan alue. Demo on rehtejä makuja kuten savustetulla luuytimellä maustettua punaviinikastiketta, mutta toisaalta molekyylikikkailua espanjalaisten mestareiden tyyliin. Kikat tekevät klassisistakin annoksista yllättäviä: pekonilunta häränfileen seurana, suklaapanos upean kohokkaan pohjalla.

Mutta mikä on oikeastaan Demon linja? Käynnit harvakseltaan eivät sitä avaa. Tarinoiden kyllästämä ruokavieras jää aavistuksen hölmistyneenä annoksensa ääreen, kun se Demossa onkin ”vain” maissikeitto possunkyljen ja ankanmaksakreemin kera. Maut puhuvat puolestaan, mutta eivät kuitenkaan avaa keittiön filosofiaa. 

Olisiko kymmenvuotiaan aika terästää ruokatuotettaan? Makujen ilotulitus palauttaisi Demon kuppiloiden huipulle, jos sitä ei räiskittäisi näennäisen päämäärättömästi. Pioneerille on ilmaantunut haastajia, jotka uhkaavat ohittaa niin oikealta kuin vasemmaltakin. Suunnannäyttäjällä on vaara jämähtää instituutioksi – vaan onko meillä niitäkään liikaa? Jos Demo haluaa instituutioksi, se on jo hyvin lähellä tavoitettaan.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Demo
Uudenmaankatu 9-11, 00120 Helsinki
Puh. (09) 2289 0840
www.restaurantdemo.fi

Hälinää:
”Kohta kymmenen vuotta Demo on toteuttanut omaa linjaansa rennolla otteella, joka puhuttelee. Monessa muussa tämän tason paikassa menee pönöttelyksi, vaikka asiakkaan tunnelma oli alkuaan ihan muuta.”