13. Luomo, Helsinki

Uusi sijainti, uusia kujeita

Kruununhaasta uusiin tiloihin Kauppatorin laidalle kesällä muuttanut Luomo sai uutta virtaa myös uudesta keittiömestarista, kun Vuoden kokki Eero Vottonen astui ohjaksiin. Uudessa paikassa Luomo aloitti menulla numero 27. 

Ensikäynti kuumotti, mutta turhaan: menu ihastutti ja tarjosi ainutkertaisia elämyksiä aivan kuten jokainen käyntikerta Luomossa kolmen vuoden aikana. Bouillabaisse saisi Provencen velhon Passedat’n häpeämään. Lumoavia ovat myös väliruoat, joiden yrtit virittävät paletin uusiin koitoksiin. 

Syksyn tullen listalle nousi jälleen Ruijanpallas goes Tokyo, klassinen taidonnäyte. Voisi kuvitella, että annoksen luoja on viettänyt Japanissa pitkiäkin aikoja, mutta tosiasiassa Tokion-matkalle on päässyt vain yhtä aikaa hienostunut ja mauiltaan voimallinen ruijanpallas. Toki annoksessa yhdistyvät keittiön mestareiden opit niin Yumesta kuin Chez Dominiquestakin

Ravintoloitsija-keitiöpäällikkö Jouni Toivanen kiittelee yhteistyötä Vottosen kanssa. Hän pitää itseään ensisijaisesti kylmäkkönä, kun taas Vottonen hallitsee kuuman puolen. Kun reseptissä on jotain vanhaa ja jotain uutta, kekseliäs lopputulos hivelee aisteja.

Sali ei ole pysynyt mukana vauhdissa: muutto väljempiin tiloihin leikkasi tunnelmaa, joka on nyt synnytettävä alusta uusin konstein.

Uuden osoitteen yhteydessä syntyi myös Luomon matalan kynnyksen konsepti Pure Bistro (sijalla 45).

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Ravintola Luomo
Katariinankatu 1 (2. krs), 00170 Helsinki
Puh. (09) 135 7287
www.luomo.fi

Hälinää:
”Makumatka ympäri maailman yhdellä istumalla ja loistavat näkymät kauppatorille, rohkeat raaka- aine yhdistelmät, jotka eivät välttämättä istu kaikkien makuun, mutta ovat loistavasti yhdistelty.” / ”Aivan mieletön!  mm. New Beginning -menussa oli syvyyttä ja ajatusta ennennäkemättömällä ja kuitenkin hyvin luomomaisella tavalla. Viinin ja ruoan yhdisteleminen on huippuluokkaa, viinipaketti on ehdottomasti erottamaton osa annoksia, kiitos Mika Mattilan.” / ”Palvelu on isäntiensä näköistä, ja rullaa smoothisti ja tyylillä. Ja ravintola on edelleen kohtuuhintainen.” / ”On tähtensä ansainnut.”