12. Ateljé Finne, Helsinki

Perinnetangon stadilainen taivutus

Taide ja ruoka kohtaavat onnellisten tähtien alla Antto Melasniemen ja Heikki Purhosen Arkadiankatu 14:ään vuonna 2008 perustamassa Ateljé Finnessa. Kaupunkilaiset ovat olleet paikalle uskollisia, sillä etutöölöläinen ruoka-ateljee kerää neljättä vuotta tyytyväisiä illastajia korkean kattonsa alle. 

Tämän ateljeen kynnyksen ylittäminen on matala, eikä vaadi korkeakulttuurin tuntemusta. Muutenkaan jäykistely ei kuulu kodikkaan korttelikapakan henkeen. Asiakas saa olla oma itsensä, ja tarjoilijat hoitavat hommaansa itseään korostamatta. 

Ateljé Finnen viihtyisyyttä lisää paikan arkkitehtonisuus. Tila on peräisin samassa osoitteessa 1920-luvun alusta 1950-luvun loppuun toimineen kuvanveistäjä Gunnar Finnen (1886-1952) ateljeesta. Ravintolaksi paikka muutettiin jo 1960-luvun alussa, mutta vasta Ateljé Finnen aikana taiteilijan veistokset ovat heränneet eloon ja keräävät mielenkiintoa ja ihastusta. 

Entisen ateljeen tilan koruton maskuliinisuus sopii Antto Melasniemen ja Heikki Purhosen stadilaisen keittiön näyttämöksi. Ateljé Finnen ruoan ytimessä muhivat lapsuuden makumuistot. Ne, jotka edustivat ja edustavat yhä aikuisenakin rakkautta. Kollektiivisessa muistissa vispipuuro, lihapata ja pannukakku sekoittuvat mummolaksi kutsutuksi mielentilaksi. Lapsuuteen kaipaavaa mieli tyydyttyy syömällä lapsuuden herkkuja.

Ruokalista on naseva, mutta palkitseva. Tarjolla on pitkä menu suositusviineineen tai joukko alku-pää- ja jälkiruokia. Listalla voi olla esimerkiksi Silakkaa ja kananmunaa, Paistettua naudan maksaa, Puolukkavaahtoa ja tattarikeksi. Moni tulee Finneen Päivän kalan tai Lakritsipaahtovanukkaan takia. Lista vaihtuu kuuden viikon välein.

Ruokaan käytetyistä raaka-aineista päättää Ravintola Finnessa kulloinenkin sesonki. Keittiön tehtävänä on saada raaka-aineiden ominaismaku esille. Melasniemen ja Purhosen Lontoon ja Pariisin pestit tuovat hienostuneempaa taivuttelua suomalaiseen perinnetangoon. Tuloksena on sukellus stadilaiseen kollektiiviseen alitajuntaan.

Vaikka Antto Melasniemi pyörittää myös Kuurnaa, Putte´s Bar & Pizzaa ja muotoilua ja ruokaa yhdistävää Kellohallin ravintolaa sekä ajoittain Lapin Kulta Solar Kitcheniä, Finnen ruokatuote ei ole sekoillut. Kiitos pojat!

Teksti: Jaana Rinne

Ravintola Ateljé Finne
Arkadiankatu 14, 00100 Helsinki
(09) 493 110
www.ateljefinne.fi

Hälinää:
”Mutkaton ravintola, joka ei vain puhu raaka-ainelähtöisyydestä, vaan tekee sitä mistä puhuu.” / ” Kuin olisi ollut aina olemassa, silti edelleen ajankohtaista. Uskomattoman hyvä palvelu ja osaaminen salinkin puolella.” / ”Finnen robusti ja suht simppeli tyyli ei petä. Ruoka ja palvelu ovat aina kohdillaan.” / ” Paikka, jossa listalta voi tilata mitä vain, eikä koskaan tule pettymystä. Yksinkertaisuudessaan monipuolinen ja hyvä kokemus kerta toisensa jälkeen.”