10. Sergio´s, Turku

Ravintola asiakkaille

Sattuma – ja naiset – saattoivat kolme lähikylistä kotoisin olevaa sisilialaismiestä asumaan Turkuun. Kahvilakokeilujen jälkeen ravintolakokemusta Euroopassa keränneet miehet perustivat täysiverisen italialaisen ruokaravintolan Aurajoen varren pittoreskiin puutaloon. Ei aikaakaan kun viesti autenttisesta italialaisravintolasta alkoi kiiriä herkkusuulta toiselle. Myös viiniharrastajien parissa supistiin – olihan tarjolla Suomen laajin valikoima italialaisia maakuntaviinejä, kaikkiaan yli 20 alueelta.

Tarina on hyvä, mutta sillä ei täytetä ravintolaa ja edustan suurta kesäterassia, jos ei pidetä laatua yllä päivästä ja viikosta toiseen. Sergio's edustaa monessa mielessä eteläeurooppalaista ravintolaperinnettä. Ravintoloitsijoiden toimintaa ohjaa sisäistetty realismi eli ravintola on olemassa asiakkaita varten. Paikalla on aina yksi ravintolan isännistä huolehtimassa viihtyvyydestä ja sujuvuudesta. 

“Olemme olemassa asiakkaidemme ansiosta”, on järkyttävän harvoin kuultu tokaisu suomalaisen laaturavintoloitsijan suusta. Kynnys Sergio'siin on siis matalalla, vain pari rappusta ja olet tunnelmallisessa 1700-luvun puutalossa.

Sergion keittiöstä vastaa Italiassa kovamaineisessa ALMAN:in ravintolakoulussa Gualtiero Marchesen opissa ollut Paco Ndiaye. Mutkatonta ja asiakkaiden arvostamaa italialaisuutta Sergio’sissa edustaa ketterä ajattelu ruokalistan suhteen: se päivittyy käytännössä viikoittain, mutta ei vaihdu koskaan kertaheitolla kokonaan. Lisäksi ruokia löytyy klassisesti seinätaululta. Näin keittiö voi hyödyntää joustavasti pieniä raaka-aine-eriä ja erikoisuuksia asiakkaiden iloksi. Talon omat jäätelöt ja konditoriatuotteet täydentävät ruokavalikoimaa.

Ravintolan yhteyteen on avattu myös viinibaari Piccola Cantina, jossa voi nauttia ravintoloitsijoiden maahantuomia harvinaisuuksia ja huippuviinejä harrastajia ilahduttavaan hintaan.

Turun ruokaravintoloiden joukossa Sergio's nousee loppulaskussa helposti yläpäähään – hyvää kun on mukava nauttia hieman enemmän kuin alun perin oli tarkoitus. Osansa asiassa on myös ravintolan kokeiluihin houkuttelevalla viinivalikoimalla ja asiantuntevilla suosituksilla.

Teksti: Kalle Kirstilä

Sergio’s
Läntinen Rantakatu 27 C, 20100 Turku
Puh. (02) 233 0033
www.sergio.fi

Hälinää:
”Erinomainen italialainen. Keittiöpäällikkö Paco on käynyt kokkikoulut Italiassa. Ruoka on sekä erinomaisen makuista, että myös tyylikästä. Hän tekee modernisti italialaista keittiötä.” / ”Omistajina on kolme sisilialaista herraa, joista aina vähintään yksi on salissa töissä. He ovat esimerkkinä henkilökunnalle ystävällisestä ja välittömästä palvelusta.” / ”Ravintolassa on laaja ja hyvin kohtuullisesti hinnoiteltu italialaisten viinien kellari.”