1. Olo, Helsinki

Skandinaavisen viileä Michelin-tähti

Viileän vaatimaton Olo on Helsingin suosituimpia illallispaikkoja vaativille ruoanystäville. Keittiön tyyli on hioutunut keittiöpäällikkö Jari Vesivalon johdolla uuden pohjoisen keittiön malliesimerkiksi. Kauniimpaa ja maistuvampaa modernia pohjoismaista kattausta on vaikea löytää tältä puolen Suomenlahtea.

Ravintoloitsijoiden Pekka Terävän ja Petri Lukkarisen Olossa ei olla puritaaneja, vaikka perinteitä kunnioitetaankin kokoamalla raaka-aineet Pohjolasta. Mauissa voi olla muistumia isoäidin keittiöstä, mutta muotokieli palauttaa nykyaikaan. Keittiön tervehdys kuvastaa tyyliä: pikkupadasta tarjottu mannapuuro voisydämellä saa luonnetta, kun voi onkin poltettu ja muokattu poksahtavaksi palloksi. Molekyyli-ilottelu pitää mielen virkeänä niin kokeilla kuin ruokavieraillakin.

Vesivalon keittiössä ei koskaan mennä sieltä, mistä olisi helpointa. Maa-artisokkaa ”Jetson” työstää siten, että lautasella on sitä vähintään yhdeksällä eri tavalla. Maa-artisokan eri puolet tulevat esiin raakana, pikkelöitynä, paahdettuna, paistettuna, keittona ja moussena. 

Tekniikka on hallussa, entä tarinat? Niillä ei Olossa herkutella, vaikka ne toisivat pitkälle illalliselle mieluisaa lisäpurtavaa. Syksyisellä aterialla sen tarinallinen päätös, Linnunpesäksi nimetty jälkiruoka, hurmasi seurueen ja jätti kaipaamaan lisää taustoja.

Sali hoitaa osuutensa muuten tyylikkäästi. Keittiön tervehdysten lomassa tarjoillaan myös salin tervehdys. Monen sommelierin suosima Grüner Veltliner saa Olossa uutta luonnetta dekantoinnista. Ja kun illallinen on päättymässä, henkilökunta muistaa tiedustella, onko taksille tarvetta. Harvinaista huolenpitoa illan loppuun asti, kiitos siitä!

Olo kuuluu Michelin-tähtensä vuonna 2012 uusineiden ravintoloidemme kermaan. Talvella 2013 Olo edustaa Suomea Nordic Prize -kilpailussa Tanskassa.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Ravintola Olo
Kasarmikatu 44, 00130 Helsinki
Puh. 010 320 6250
www.olo-ravintola.fi

Hälinää:
”Tämän hetken paras kokonaisuus Helsingissä. Laatu ja työn jälki ovat jokaisella osa-alueella huipussa. Tarjoaa ehdottomasti hyvän vastineen rahoille joka ikinen kerta niin lounaalla kuin illallisellakin. Palvelu on Suomen asiantuntevinta.  Ehdottomasti huikein kokemus tänä vuonna!” /  ”Olo ei pidä meteliä itsestään kuten moni muu ravintola. Mutta tarvitseeko edes, jos asiakkaat löytävät ja arvostusta löytyy muutenkin?” / ”Olo yhdistää parhaiten tekstuurit ja maut. Tekninen osaaminen keittiössä huikeaa ja Pekalla on tiimeineen huima taito tehdä klassikoita uudelleen.”